Nu till veckoslutet är det dags för stormningen av Castillo de la Duquesa i Manilva. En händelse som inträffade 1810 då Napoleons trupper invaderade Spanien och spanjorerna stred så gott de kunde.

En av striderna utspelade sig vid Castillo de la Duquesa som den spanske kungen Carl III hade beslutat att bygga 1767 för att övervaka eventuella piratattacker från havet.

Från fästningen är det bara några sjömil till Gibraltarsund som kan ses tydligt vid klara dagar, framför allt vintertid.

En allians mellan engelska styrkor och lokalbefolkningen i Manilva kunde återta fästningen, en händelse som kommer att uppmärksammas på lördag med tidstypiska kläder.

Fästningen förlorade senare sin betydelse. Från 1830 när fransmännen tog över Algeriet minskade piraterna i området.

Det är charmigt att vandra runt den gamla fästningen Castillo de la Duquesa (Castillo de Sabinillas).

Intill finns fiskarbostäder, en liten kyrka och en gammal begravningsplats (cirka 140 gravar). På den arkeologiska platsen finns kar som användes vid insaltning av fisk. Platsen går tillbaka till romarrikets glansdagar.

Den lilla fästningen byggdes 1767 då Carlos III var kung i Spanien. Det var don Francisco Paulino från Sevilla som byggde borgen med stöd från kungahuset. Kung Carlos III beviljade Paulino att få befäl över 29 soldater som skulle hålla uppsikt över pirater och sjörövare som gick i land för att hämta slavar.

I början av 1800-talet när Napoleons trupper ockuperade Spanien intogs fästningen och omkring 50 franska soldater stationerades på platsen för att bevaka farvägarna i området.

Borgen fungerade som en försvarsfästning fram till 1890. Under 1900-talet ockuperades den lilla borgen av ett 70-tal hemlösa. Numera är den en kommunal egendom och inrymmer ett mindre arkeologiskt museum, en utställningshall och ett offentligt bibliotek.

Besöker du Manilva och fästningen har du inte långt till det gamla romerska badet i dalen La Hedonia öster om Manilva-Sabanilla. Det är Manilvas äldsta turistattraktion som härstammar från 100-talet före den vanliga tideräkningen.

Det finns uppgifter som tyder på att Julius Caesar besökte badet ”baños de la Hedionda” regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien mellan åren 63 och 60 före Kristus.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.