Málaga har genomgått en rejäl ansiktslyftning de senaste 15-20 åren. Det är numera en kulturskatt med några av landets främsta museum. Men Málaga är även färger, dofter och smaker. Tapasströgen ligger tätt och det är lätt att trivas i denna sydspanska hamnstad med ett behagligt klimat under vinterhalvåret. Håll utkik efter nästa ”Mitt Málaga”. Vi lovar presentera fler smultronställen från vår provinsstad.

Málaga är verkligen en stad full med både gammalt och nytt. Grundad redan 770 år före Josef och Maria blev föräldrar till det lilla jesusbarnet är det en av världens äldsta kontinuerligt bebodda städer. Under de senaste årtiondena har den dessutom släpats in i den moderna världen med många nya byggnader och renoveringar.

För att fira denna mix av det gamla och det nya ska vi kika närmare på en av spelplatserna där det traditionella tydligast blandas med det moderna. Nämligen konsten.

Malaga har som de flesta stora moderna städer en mängd museum att besöka. Många av dessa handlar om konst i olika former. Du som gillar målningar, skulpturer eller andra typer av ut – ställningar får inte missa de här:

Centro Pompidou

Stort. Välkänt. Har ett enormt utbud. Beläget precis vid den lyxiga hamnen och med en cool design som inte går att missa. Precis så kan man beskriva Pompidou Centret som slog upp sina portar i Malaga år 2015 som ett systercentra till det i Paris. Med sitt stora utbud, både vad gäller den permanenta utställningen och de tillfälliga, är denna plats en av de viktigaste i hela Europa för modern konst.

Historisk ordning är ofta viktig på konstmuseer men kronologi är inte något som värderas särskilt högt hos Pompidou. Istället för att ordna tavlorna efter år eller perioder har de olika rummen i lokalerna satts ihop efter verkens teman.

Här kan du hitta fler än 90 olika målningar av tungviktare som Francis Bacon, Marc Chagall och Malagas egna Pablo Picasso, mer om honom längre ner.

Carmen Thyssen

Den som hellre lär sig historia kan se det Andalusiska 1800-talet i tavlorna av några av regionens mest framstående målare.

Museet ligger bara ett stenkast från Plaza de la Constitución och här kan du se tavlor från Romantiken och Realismen (eller Naturalismen om man så föredrar) som målades av lokala konstnärer på 1800-talet. Här finns verk av Mariano Fortuny Marsal, Martín Rico Ortega, Francisco Iturrino, Emilio Sánchez-Perrier och många fler. Det är verkligen en perfekt plats för den som vill se hur södra Spanien har utvecklats över de senaste århundradena.

Den som vill gå ännu längre bakåt i tiden behöver inte oroa sig. De kan istället enkelt gå till den östra sidan av Paseo del Parque och besöka…

… Museo del Patrimonio Municipal

Detta museum är dedikerat till lokala målare från 1400 och framåt. Den permanenta utställningen är indelad i tre olika rum som representerar olika tidsepoker fram till 1900-talet.

De har även tillfälliga utställningar med väldigt varierande teman. Dessa kan vara från var som helst i världen och när som helst i tiden. Tyvärr har museet ingen egen hemsida så lite research krävs om man vill vara säker på vad man får se.

Om du är mer intresserad av vad som händer i konstvärlden idag borde du röra dig norrut, men stanna på samma sida floden, och gå till…

…Museo Jorge Rando

På Calle Cruz del Molinillo hittar du Spaniens enda museum som är helt hängivet åt Expressioniströrelsen. Här växlas målningar och skulpturer från flera av de just nu tyngsta namnen inom den.

Jorge Rando är själv en av dessa personer och eftersom han dessutom är född här i Malaga har han gett namn till museet. Detta trots att han numera bor på deltid i Hamburg.

Men vi lovade ju att prata lite om stadens absolut största konstnär också. För att lära sig extra mycket om honom får du gå till…

…Museo Picasso Malaga

Pablo Picasso är ett av konstvärldens absolut mest kända namn och en spansk nationalskatt, minst sagt. Han är dessutom född här i Malaga.

Lokalerna ligger bara några minuter från där han föddes på Plaza Merced och utställningen har målningar från alla perioder i hans liv.

Ska vi vara riktigt ärliga så finns det bättre ställen att se hans tavlor. I Malaga hänger de även, som vi nämnde, på Pompidou Centret, och på Carmen Thyssen. Hans mest kända verk finns i Madrid, på Reina Sofia och Prado-museerna, medans du kan hitta betydligt större samlingar i Barcelona (över 4000 verk) och i Paris (6000).

Men vill man verkligen nörda ned sig i Picassos mångfacetterade och produktiva livsgärning kan det vara värt ett besök. På vägen därifrån kan du dessutom gå till det nordvästra hörnet av Plaza Merced. Där sitter en bronsstaty av Pablo själv på en parkbänk och väntar på att ta en bild med just dig.