Under natten mellan den 23 och 24 juni firar man Johannes Döparen (San Juan Bautista). Denna helg har egentligen ett hedniskt ursprung, men den katolska kyrkan ansåg att Johannes Döparen föddes den 24 juni och lät firandet av sommarsolståndet sammanfalla med åminnelsen av Johannes Döparen.

Av Elvira Herrador Quero elvira.herrador@skolan.es (Översättning: Mona Lidman Valdemarsson).

Denna helg högtidlighålls i många delar av världen, men har också kvar sin ursprungliga koppling till solens och naturens krafter.

Midsommarafton firas i många länder och rymmer uråldrig magi, ofta med hjälp av eld. Förr slängde man gamla kläder i lågorna, dokument och något föremål, som var kopplat till ett tråkigt minne och på så sätt drev man bort de trista händelser som inträffat under det gångna året.

Eld och vatten

I forntiden, före kristendomens intåg, utövades olika riter, som skulle medföra rening, fruktbarhet och utdrivande av onda makter. För att åstadkomma detta var, och är fortfarande, två element oumbärliga, nämligen eld och vatten.

Läs mer: Om fler spanska festligheter

Annons

Under de magiska timmarna, när ”los espiritus salen de paseo” (andarna är ute på vandring), förekommer många märkvärdiga fenomen. Under det dygn solen har sin största intensitet, bringar man sin hyllning den stjärna som ger oss ljus och värme samt ber att den inte ska förlora sin kraft och styrka.

Det är en sång till solen, vars första strålar man måste ta emot med en kropp och själ, renade med rök och morgonens dagg.

Eldceremoni

Den stora huvudrollen under midsommaraftonen har elden, med syfte inte bara att bringa ett offer till solen, utan också att rena människan från hennes synder.

En annan sed, som praktiseras på sina håll under La Noche de San Juan, är vandring på glödande kol. På en gata lägger man ut en stig av glödande kol, på vilken den djärve vandrar barfota. Ceremonin ackompanjeras av musik, dans, mat och drycker.

Traditioner

Mycken tro är förbunden med denna magiska natt och det finns otaliga traditioner och talesätt om vad som kan inträffa eller vad man bör göra.

Här följer några:

Att bada i havet eller blöta fötterna ger god hälsa hela kommande året.

Ungkarlen/ungmön, som börjar dagen den 24 juni med att titta ut genom sitt fönster, får se sitt livs kärlek.

Om man bränner upp ett papper, på vilket man har skrivit något som man vill glömma, kan man få välstånd under hela det kommande året.

Om en naken kvinna tittar på sin rygg i en spegel vid midnatt och i skenet av ett ljus, skall hon se sin dödsstund.

Den som stiger upp tidigt den 24 juni får dålig sömn resten av året.

Los ”Juas” i Málaga

Málagaborna ser med nya förväntningar varje år fram mot firandet av San Juan och förberedelserna startar flera veckor innan.

I Málaga bränner man ”los juas”, stora dockor gjorda av trasor och fyllda med sågspån eller annat material. De har klätts av invånarna i kvarteret och föreställer en känd person.

Man brukar samlas på stranden där bålet tänds och när lågorna nått en ansenlig höjd tävlar ungdomarna om att hoppa över och genom elden. Traditionen säger att den som tvättar sitt ansikte i havet vid midnatt får behålla evig skönhet.

Även i övriga kustkommuner fylls stranden av människor som samlas kring de traditionella ”moragas” (eldarna). Folk dansar vid och hoppar över eldarna så att allt skadligt och fördärvligt ska brännas bort med hopp och längtan om att det under de kommande dagarna skall råda harmoni och fred i deras liv.

Feliz Noche de San Juan!