Spanien har länge varit framstående i modevärlden. Landet har fostrat många internationellt erkända designers, tusentals människor reser varje år till huvudstaden för att gå på Madrids modevecka och butikskedjan Zara har sedan 1975 spritt sig från galiciska A Coruña till 96 olika länder runt om i världen.

Under året har vi fått bekanta oss med en av Spaniens största modestjärnor genom TV-serierna The New Look och en annan som bär hans namn – Cristóbal Balenciaga.

Idag tittar vi närmare på hans liv, eftermäle och hur han kom att bli känd som “The King of Fashion”.

Cristóbal föddes år 1895 i den baskiska kustbyn Getaria, knappt två mil väster om San Sebastian. Hans far var fiskare men dog när Cristóbal var en liten pojke. Som barn spenderade han mycket tid på sin mammas arbete. Hon var sömmerska och här väcktes den unge Cristóbals intresse för kläder. Redan som 12-åring blev han skräddarlärling och inom bara ett par år blev den främsta adelsdamen i Getaria hans kund. Hon fick upp ögonen för tonåringens talang och betalade så att han kunde flytta till Madrid för att få en formell utbildning.

Han blev snabbt framgångsrik och efter sin utbildning öppnade han en egen butik hemma i Baskien. Snart etablerade han även grenar i både Madrid och Barcelona och medlemmar ur den spanska kungafamiljen bar hans kläder.

Svart spetsklänning av Cristóbal Balenciaga från 1958.

När det spanska inbördeskriget bröt ut tvingades han dock bomma igen sina butiker och 1937 flyttade han till Paris för att öppna upp på nytt. Detta är grunden för serien med hans namn som går att se på Disney+.

Till en början var det svårt för Cristóbal att synas i den tuffa konkurrensen som fanns i den franska huvudstaden. Det var inte förrän på 50-talet som hans innovativa och banbrytande klänningar gjorde honom till en av modevärldens största namn. Det som gjorde honom unik var att han sydde sina klänningar helt utan att rita sketcher på förhand. Då, som nu, arbetade de flesta designers med illustrationer som låg som grund för det blivande plagget. Cristóbals metoder saknade motstycke.

Det var under denna period som Cristóbal kom att bli en av de tyngsta namnen inom modevärlden och han fick smeknamnet “The King of Fashion”. Bland hans mest kända klienter fanns namn som Mona von Bismarck, Grace Kelly, Ava Gardner, Audrey Hepburn och Jackie Kennedy.

Han var även en skicklig lärare och inspirerade flera andra tungviktare som Oscar de la Renta och Mila Schön.

Kappor av Cristóbal Balenciaga från 1960 som finns att se på museet i Getaria.

1968 gick Cristóbal mycket oväntat i pension och drog sig tillbaka till Spanien och Alicante efter 30 år i Paris modevärld. Även hans död kom mycket plötsligt och utan förvarning när han fyra år senare avled efter en hjärtattack. Han blev 77 år gammal.

Eftermäle

Även om Cristóbal stängde ner sin verksamhet i slutet av 60-talet så dog inte hans varumärke med honom. Det låg förvisso vilande fram till 1986 när det köptes av Jacques Konckier och sedan dess har Balenciaga igen blivit en tung spelare på marknaden. De producerar tjusiga klänningar i samma speciella stil som en gång gjorde Cristóbal känd, eftertraktade väskor, skor som är populära för sin originella design, samt dyra parfymer.

Silkesklänning av av Cristóbal Balenciaga från 1960.

I hemstaden Getaria finns sedan 2011 en stiftelse och ett museum för att bevara minnet av Cristóbal. I museet kan man se fler än 1 200 föremål som han designat. Även på Barcelonas designmuseum finns en rad olika klänningar och accessoarer som han skapat att beskåda. Och på Madrids textilmuseum finns ytterligare en kollektion av hans skapelser.

För den som är intresserad av dramatiseringarna av hans liv finns The New Look på AppleTV och Cristóbal på Disney+.

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson