Vi passade på att träffa Mari Jungstedt i ett sommar- varmt Málaga i samband med att hennes första bok i Málagasviten ”Innan molnen kommer” lanserades på spanska. Vi tog en kopp kaffe och pratade lite om livet i Spanien.

Hur känns det att besöka Spanien för lanseringen av din första bok översatt till Spanska?

– Det känns helt fantastiskt att min första bok i Málagasviten ges ut här i Spanien. Intrigen berör ett blödande sår i Spaniens moderna historia med förgreningar till Francotiden så det kan vara känsligt för spanjorerna. Att dessutom jag, som svenska, beskriver Málaga med omgivningar och att spanjorerna kan uppskatta det är en härlig känsla. Det är förstås en stor fördel att jag talar spanska flytande, vilket gör att jag kom- mer in i samhället och nära de människor jag ska beskriva. Mina gotlandsböcker har ju getts ut här i många år, men att en serie som utspelar sig i spanjorernas eget hemland är väldigt speciellt.

Hur har boken tagits emot här i Spanien?

Annons

– Boken har tagits emot med enorm entusiasm och spanjorerna verkar tycka att jag har lyckats väldigt bra med både miljöbeskrivningarna, människorna, parallellhistorien från Francotiden och kulturen här på Solkusten. Jag har gjort en massa intervjuer och varit med i både radio och teve så det känns jättekul. Mottagandet har varit över all förväntan.

 

Hur kommer det sig att karaktärerna i boken bor just på Solkusten? Hur fick du idén till Málagasviten?

– Idén fick jag av en spanjor som berättade sitt livs historia och han är från Málaga. För mig är Andalusien den spanska historiens vagga, det är som hjärtat i Spanien med all historia och traditioner, det arabiska inflytandet, flamencon, maten och människorna. Omgivningarna är så fascinerande med Solkusten, Sierra Nevada, städer som Granada, Sevilla och
Cádiz. Jag tycker att Málaga är en mycket dynamisk och levande stad som är i stark utveckling, samtidigt som den har en lång historia och en massa kultur. Dessutom finns det ju många svenskar här och svenskarna har en stark koppling till Solkusten som sträcker sig tillbaka ända till femtiotalet då vi nordbor började resa till Costa del Sol.

 

Reser du själv återkommande till Spanien? Vilket är i så fall ditt favoritresmål?

– Jag reser till Spanien flera gånger per år. Jag älskar Gran Canaria där jag tidigare har bott under ett par år så det är en stor favorit. Sedan blir det förstås Málaga med omnejd då jag är här och gör research. Jag är också förtjust i det vackra Baskien, och särskilt staden San Sebastián.

Tar en författare någonsin semester?

– Ja, författare tar semester, men samtidigt är det som att jag lever med mina karaktärer och intriger lite hela tiden. Omedvetet suger jag åt mig inspiration från olika håll som sedan dyker upp i en bok.

Hur ser dina framtidsplaner ut gällande ditt skrivande, med vad jobbar du just nu?

– Jag har tänkt varva mina böcker från Gotland och Málaga, så jag skriver en Málagabok ena året och en från Gotland det andra. Nyligen släpptes den andra boken i Málagasviten i Sverige med titeln ”Andra sidan månen” och nu ska jag just börja skriva den sjuttonde boken i Gotlandsserien som kommer att ges ut i Sverige nästa sommar.