Svensken ska ha varit bland de första utlänningarna som bosatte sig i Benalmádena Pueblo på den spanska Solkusten. Men ingen känner till svenskens namn.

Nu visas 41 foton som han lät donera 2007.

Det är Diario SUR som i söndagens nummer var först med att berätta om den okände svensken vars fotokollektion som visar livet i Benalmádena Pueblo finns att se fram till sista augusti.

Kulturföreningen Ben-Al-Arte i Benalmádena arrangerar fotoutställningen vid seniorboendet Silvestre González som ligger på plaza de Andalucía i Benalmádena pueblo. Utställningen är öppen under förmiddagen.

Annons

José Luis Molina som är sekreterare vid kulturföreningen Ben-Al-Arte och Alonso Jiménez säger till tidningen att fotona troligtvis är tagna senare delen av 1950-talet.

– På ett foto där folk äter lunch finns en almanacka från 1957. Det finns andra som har känt igen sig själva eller någon anhörig som uppger att bilderna är från 1958 eller 1959.

En av bilderna visar svenskens hyrda hus på calle Real, en kvinna sitter på gatan och målar och kan vara svenskens fru. Framför huset står en svenskregistrerad bil.

När den svenske mannen, som det saknas bild på, hade blivit äldre lät han 2007 donera fotoutställningen till kommunhuset.

Bilderna visar ett lantligt nostalgiskt liv med åsnor, grisar och lekande barn längs byn gator. Det fanns ett litet fängelse i Benalmádena Pueblo som var inrymt i ett litet hus.

Kvinnorna gick till den enkla lokala tvättinrättningen El Chorrillo eller La Cazalla.

Det fanns flera lokala karaktärer som Pedro från ”La Romera” som förutom att driva en bar även kastrerade grisar utanför dörren.

Uppgifter pekar på att svensken var bland de första utlänningarna som bosatte sig i området. Det är oklart vad han arbetade med även om det finns teorier kring att han skulle varit författare och hustrun konstnär som hade funnit inspiration i Benalmádena.