Alla städer – eller i alla fall de flesta – har sina speciella maträtter. Berlin har dönern och currykorven. Glasgow har sin friterade pizza slice. Ett besök i Bryssel innebär krispiga våfflor och har man ens varit New York om man inte tagit sig en bagel?

Denna gång ska vi prata om Málagas speciella rätt. Självklart kommer den från havet och är perfekt som förrätt, en tapas som en del av en större måltid eller bara som tilltugg till en kall dryck på stranden.

Läget längs med medelhavskusten innebär att Málaga och andra städer på Solkusten har makalösa skaldjur och fiskrätter att erbjuda. Oavsett om man gillar sin fisk grillad eller friterad. Om man föredrar bläckfisk eller musslor. Räkor eller krabbor. Eller om man helt enkelt älskar all mat från havet så kommer du hitta det här.

Málagas stora kulinariska stolthet är dock dess småfiskar. De har olika namn beroende på hur stora de hunnit bli eller hur de serveras. Ibland kallas de boquerones och ibland säger man sardinas eller i vissa fall anchoas. De fiskas här på solkusten och är populära i hela landet där de serveras på alla sätt man kan tänka sig att tillaga en fisk. De är lika goda friterade eller inlagda.

Annons

Här nere är det dock spetten med en handfull grillade sardiner som är det mest typiska. När mina vänner som bor längre norrut skriver för att fråga om de kan hälsa på säger de alltid: “Kan vi komma ned och hänga på stranden och käka espetos?”.

De fiskas dagligen och grillas direkt vid vattnet. Traditionellt i en upp och nedvänd båt som agerar grill och brinner från tidig eftermiddag till sen kväll. Grillmästarna ser till att vinden blåser från sardinerna mot elden som brinner på ved från olivträd. De tillagas hela och serveras på samma sätt. Ofta får man äta det grillade köttet från fiskens ryggrad men är de tillräckligt små kan du utan problem knapra i dig hela fisken. Den enda kryddan som används är salt och eventuellt lite citronjuice.

De upp och nedvända båtarna som används för att grilla är inte bara till för estetiken. De är praktiska då de enkelt kan vridas till det bästa läget beroende på vinden. Själva spetten är gjorda av sockerrör och vilar i vatten innan användning så att det inte fattar eld på den öppna grillen.

De varierar i pris men är aldrig särskilt dyra. Mellan två och fem euro. Kvaliteten är också växlande men pendlar bara mellan god och utsökt.

En måltid på stranden kan bestå av olika saker och det är alltid kul att prova något nytt. Ingen Málagamåltid är dock komplett utan en espeto eller två.