Teatro Cervantes är hemmaplan för Málagas symfoniorkester. Här arrangeras teaterfestival, tangofestival och opera.

Det är dans och musik och mängder av andra evenemang.

Foto: Daniel Pérez / Teatro Cervantes

Under vinterhalvåret är det en bankett av underhållning i toppklass. Det är en uppklädd publik som normalt gästar Teatro Cervantes. Det är fest och stil.

Annons

Runt teatern ligger flera bra restauranger, tapasbarer eller vinotecas, vinbarer. Det är inte svårt att få en lyckad kväll i kvarteren runt Plaza de la Merced i Málaga.

En weekend i Málaga i samband med helgdagar eller mellandagar är en upplevelse.

Dramatisk historia

Det är en dramatisk historia som utspelat sig i kvarteren runt Teatro Cervantes. Här låg tidigare klostret Convento de Nuestra Señora de la Merced från 1507. Det var bland de kloster i Spanien som drabbades hårdast av den våldskampanj som pågick mot kyrkor och kloster som eldhärjades den 10 till 13 maj 1931, bara några veckor efter att den andra republiken hade utropats.

Málaga var bland de städer i Spanien som påverkades mest när anarkister och vänsterradikala mordbrännare tände på religiösa, konstnärliga, kulturella och historiska arv som förstördes för alltid. Mängder av ovärderliga, historiska, konstnärliga skatter gick förlorade.

Det som finns kvar är torget, Plaza de la Merced, som bär namn efter kyrkan och klostret som brann ner. Picassos födelsehem är granne till torget som har en obelisk av general José María de Torrijos y Uriarte som deltog och hyllades för sin insats i spanska självständighetskriget som ingick i Napoleonkrigen.

General Torrijos avled i Málaga den 11 december 1831. Om du passerade obelisken den dagen såg du antagligen blomsterkransar som brukar placeras på årsdagen.

Nyårskonsert

Ett par stenkast härifrån ligger alltså Málagas vackra teater Cervantes. Symfoniorkestern har jag avnjutit vid flera tillfällen liksom nyårskonserten som arrangerades här under några års tid med Straussorkestern från Wien på besök. Världstenoren Plácido Domingo var på scen med tenoren Vittorio Grigolo, sopranerna Michaëla Oeste och Angel Blue samt gitarristen Ángel Romero 26 oktober 2012. Det blev ett minne för livet.

I år är det Málagas symfoniorkester som står för nyårskonserten 3 januari klockan 20.

Godbitar

Här kommer några godbitar den närmaste tiden:

Den 19 december är det La zambomba som är en julföreställning med populära jullåtar som görs om till flamenco, bulerías, tango eller rumba.

22 december står The New Orleans Gospel Stars med 14 musiker och artister på scen.

29 december gästar Kievballetten med ”Nötknäpparen”.

30 december spelar storbandet La Insostenible Big Band och det blir swing och kända musikaler av George Gershwin och Cole Porter.

Onsdagen den 3 januari är det dags för den traditionella nyårskonserten med Málagas symfoniorkester under ledning av dirigenten Florian Csizmadia med kända verk av Johann Strauss.

7 januari är det dags för Svansjön, en balett i fyra akter med musik av Pjotr Tjajkovskij och koreografi av Julius Reisinger.

Vårens program

Vill du uppleva traditionell spansk musik missa inte Diana Navarro också den 20 februari. Med kända nummer som ‘Ojos verdes’, ‘No te mires en el río’, ‘Romance de la otra’, ‘En tierra extraña’, ‘Tatuaje’, ‘Me embrujaste’, ‘Se dice’, ‘No me llames Dolores’ och ‘Campanera”.

Under våren 2024 kan vi se operor som Karmelitsystrarna är en fransk opera i tre akter med musik av Francis Poulenc, den 16 och 18 februari. Den 24 och 26 maj är det dags för Puccinis opera Manon Lescaut.

Håll koll på Málagas filharmoniska orkester, Orquesta Filarmónica de Málaga, som normalt framträder under vinterhalvåret, främst på lördagskvällar.

Ädelstenen

Teatro Cervantes är ritad av arkitekten Gerónimo Cuervo González som föddes i Madrid och avled i Málaga 1898. Konstnärer som Bernardo Ferrándiz från Valencia liksom Antonio Muñoz Degrain har bidragit med sin konst.

Teatern anses som en av ädelstenarna i Málagas kulturutbud. Den stod klar 1870 efter att föregångaren, Teatro de la Libertad, förstörts vid en brand året innan. Den hade från början namnet Teatro del Príncipe Alfonso i samband med att drottning Isabel II besökte Málaga 1862 då järnvägslinjen Córdoba-Málaga officiellt invigdes. Detta för att hedra drottningens son, kronprins Alfonso XII som senare blev kung.

Den 17 december 1870 invigdes Teatro Cervantes med en symfoni av Gioachino Rossinis opera Guillermo Tell. Under årens lopp har teatern renoverats vid flera tillfällen. Senast 2016 då den fick nytt golv.

Ett stort renoveringsprojekt genomfördes också 1984 då kommunen köpte byggnaden. Med hjälp av bidrag från Kulturdepartementet genomfördes omfattande arbeten. Teatern fick 1.171 sittplatser jämfört med de nära 2.400 platser teatern hade från början. Drottning Doña Sofía var med vid återinvigningen den 6 april 1987.

2020 skulle teaterns 150-årsjubileum firas med pompa och stått men då kom covid-19-pandemin i vägen.

Teatro Echegaray

Vi bör också nämna Málagas två andra teatrar. Teatro Echegaray (calle Echegaray 6) och Teatro del Soho (calle Córdoba 13, nära det svenska honorärkonsulatet) som också bjuder på förstklassig underhållning.

På Teatro Echegaray uppträder den svenska musikern Jay-Jay Johanson och Erik Jansson på piano den 20 februari. Den kända magnetiska och elektroniska musiken återvänder till Málaga som ingår i turnéplanen genom Spanien med Jay-Jay som beskrivs som den digitala tidsålderns Frank Sinatra. Nu med sitt nya album, Fetish.

Läs mer på: teatrocervantes.com