Det är varken sol, olivolja eller vin som är Spaniens främsta tillgång. Det är språket. Spanska talas av 500 miljoner människor vilket gör att kinesiskans mandarin bara är större.

6,2 procent av jordens befolkning har spanska som modersmål.

Det som gör språket speciellt är att det inte bara finns ett språk spanska, det finns flera.

– Det finns inte bara en spanska eller castellano, det finns flera, säger den colombianska författaren Gabriel García Márquez. Spanskan som är ett globalt språk har en fascinerande mångfald.

Annons

Visste du att det också är en ekonomisk motor där det talas spanska. Spansktalande länder står för tio procent av världens BNP.

Spanska är det tredje mest använda språket på internet och det näst mest använda språket på sociala nätverk.

Inkomsten per capita för spansktalande uppgår till nästan 21.000 euro även om prognosen för de kommande decennierna visar att den kommer att minska på grund av framväxten av ny teknik.

Om det var Miguel de Cervantes som bidrog till spanska språkets utveckling och spridning så är det faktiskt artificiell intelligens (AI) som hotar det spanska språket och dess mångfald. Anledningen är att den nya tekniken utvecklas av stora teknikföretag och de är amerikanska.

– AI talar i grunden engelska och vi måste se till att spanska språket inte tappar, säger Santiago Muñoz Machado, direktör vid RAE (Real Academia Española).