Resan är utsåld. Väntelista finns. Efter tidigare succéer med kultur- och vinresan till Galicien och Portugal gör Svenska Magasinet den igen hösten 2022 fem nätter och sex dagar i samarbete med den auktoriserade guiden Siv B. Ling Programtext: Siv B. Ling

Efter succéresorna till Galicien har vi valt att fortsätta utforska västra delen av Iberiska halvön. Vi flyger från Málaga till Santiago de Compostela i Galicien. Härifrån åker vi direkt till Cambados i Rias Baixas omgivning där bland Spaniens elegantaste vita viner, Albariño, produceras. Det blir rundvandring med vinprovning och rikligt med tapas på en bodega.

Denna del av kusten har Spaniens rikaste fiskevatten. Galicien är känt för sina fisk- och skaldjur. Vi gör en båttur i på Ria de Arousa med plattformar av mussel- och ostronodlingarna ligger tätt. Vi stannar till vid en av dem och provsmakar nyfångade musslor tillsammans med Galiciens goda vita viner. Resans första natt blir i Baiona, Galicien.

Följande dag fortsätter vi den natursköna vägen mot Portugal. På norra sidan av la ria Minho har vi Spanien och på flodens södra sida Portugal.
På Monte Santa Teclas sluttning kan vi se ruinerna efter en keltisk bosättning. Här finns ca 100 runda stenbyggnader som är uppförda mellan 600 och 200 f.Kr. Uppe på berget har vi en praktfull utsikt mot de båda länderna. Vi äter dagens gemensamma lunch här medan vi beundrar utsikten.

De två första övernattningar i Portugal gör vi i O Porto, Portugals andra stad i storleksordning, inte långt härifrån ligger staden Guimaräes som kallas för Portugals vagga. Här kröntes Portugals förste kung på 1100-talet.

Floden Douro delar staden i två kommuner, på den norra sidan har vi O Porto med trånga historiska gränder. På den södra sidan har vi Vila Nova de Gaya med portvinshusen. Vi gör ett besök på Sandemans Bodega och får se hur portvinet framställs och vinprovning följer.

Floden är segelbar och vi gör en båttur till Peso da Requa då vi passerar två av fem fördämningar som byggts för att kontrollera vattenståndet i floden. Via Crestumaslussen tar vi oss 14 km längs floden.
Under tiden som vi njuter av utsikten med vinodlingar och små städer längs båda sidorna av floden serveras vi aperitivos och en fin lunch på båtens restaurang. Vid ankomsten till Peso da Requa väntar bussen för att föra oss till en Bodega för rundvisning och provsmakning.

Den fjärde dagen fortsätter vi söderut mot Portugals vackra huvudstad. Under vägen gör vi uppehåll vid Batalha där vi går in i det medeltida klostret och kyrkan från 1300-talet där prinsen Henrik Sjöfararen ligger begravd tillsammans med sina bröder och föräldrar.

Ett annat uppehåll gör vi i den lilla medeltida staden Obidos, känd för sina rosor och bougainvillea. Den är belägen på en hög kulle, omgiven av en fullständigt bevarad ringmur med tinnar, torn och bastioner. Denna lilla stad som inte är mer än några hundra meter lång, brukade de portugisiska drottningarna få i bröllopspresent.

I Lissabon stannar vi två nätter och två dagar. Flyget till Málaga går på kvällen den 5 april. Sevärdheterna är många och vi kommer att göra stadsrundturer i olika etapper. Staden är liksom Rom byggd på sju kullar och vi ser bland annat Bairro Alto, Baixa, Torre de Belém, Parque Eduardo VII, Praça do Comercio, Praça do Marques de Pombal, Restauradores, Monasteiro dos Jerónios och Alfamakvarten.

I en pampig byggnad från 1700-talet ligger Portvinsinstitutet, Instituto do Vinho do Porto, ett elegant och nobelt institut som varje älskare av portvin måste besöka. Vi gör ett besök där på väg till en Fadolokal i Barrio Alto där vi äter middag och blir underhållna med Fadosång.

Sista dagen åker vi till Sétubal för att besöka den kända bodegan Fonseca, där vi också har den gemensamma lunchen innan vi åker till Lissabons flygplats för att återvända till Málaga.
Som alltid på våra resor ingår lunch och middagar med vin och vatten till maten.

Pris : 1.125.00 euro per person i dubbelrum, enkelrumstillägg: 155 euro.

Flygavgångar: Málaga – Santiago den 16/10/2022. Lissabon – Malaga den 21/10/2022. Reservation för förändringar av flygtider.

Samling på Málagas flygplats söndag den 16 oktober vid incheckningen till Santiago de Compostela.

Anmälan och övriga frågor till Siv Ling +34 609 577 162 e-post: guidesiv@gmail.com