I Benalmadena, hos Monica Tyrén, finns det här praktfulla trädet som normalt är en krukväxt i Europa men med ursprung i Asien. De stora vita blomklockorna är praktfulla. Av Lennart Ekman
e-postadress: lennartekman@hotmail.com

Rumsask (Radermachera sinica)
Äran att ge namn åt trädet fick J. C. M. Radermacher som på slutet av 1700-talet arbetade på holländska Ostindiska Kompaniet och då utforskade floran på Java och Sumatra.

Korallbuske (Erythrina crista-galli)
Den här bilden fick vi också av en läsare. Välkomna med fler tips! Det latinska namnet betyder ordagrant röd med tuppkam och växten kommer från Sydamerika där den är Argentinas nationalträd. Blommor på korallbusken har ett finurligt nektargömme, de hänger ju upp och ner, och tvingar insekter till akrobatik. Blomman heter seibo på spanska och ni kan studera den på YouTube under titeln Erythrina crista-galli in bloom.

Passionsfrukt (Passiflora edulis)
Den ätbara, edulis, varianten på passionsblomman kommer också från Sydamerika, där de spanska missionärerna använde blommorna som illustration till Jesu lidande, som jag berättat om tidigare. Frukterna har violett skal och bör ätas när skalet blivit skrynkligt och fult. De kallas också grenadiller och har de gult skal heter de maracuja.

Annons

Papaya (Carica papya)
Papaya kallas också melonträd men är i själva verket en ört. Frukten innehåller papain som kan möra kött men som också kan klara av matsmältningsbesvär. Pröva papaya till frukost. Har ni inte gett er på den här frukten förr kan ni titta på YouTube: How to clean, cut and eat papaya.