Egentligen skulle jag velat skriva om risk och avkastning och hur man sätter ihop sin fondportfölj. Men, det har ju alldeles nyss blivit ett nytt år. Och Kalenderåret har fått en märklig makt över vår tillvaro på många sätt. Det gäller också ofta hur vi räknar våra pengar. För många är det skönt att börja om på ny räkning – inte minst för fondsparare (eller fondförvaltare) med knackiga resultat förra året. Kalenderåret 2006 var också ganska intressant. I mitten på sommaren var bara några få fondkategorier på plus. Börsen hade kraschat ihop i maj, och svenska aktiefonder drogs med minustecken i årskolumnen. En börshöst senare visade det sig att 2006 blev ett jättebra år för många fonder. Bäst gick bl a fonder som investerade i tillväxtmarknader som Kina (+53%), Latinamerika (+21%) och Ryssland (+32%). Även investerare i svenska aktiefonder kunde fira nyår med riktigt bra uppgångar (+21%). Börsnedgången i maj har därmed inte ägt rum. Kalenderåret blev ju bra till slut.
Alla fonder gick inte bra
Men om året har varit så bra, varför har inte mina fonder gått upp så mycket?
Jo, det beror lite på i vilken valuta man räknar sin förmögenhet. För dig som räknar den i Euro så blev det i vissa fall lite bättre, än för dig som räknar i Svenska kronor.
Oavsett, så har årets förlorare bl a varit fonder som har amerikanska dollar som bas. Förutom rena USA-fonder så gäller det också de vanliga globalfonderna. Dessa har ungefär hälften av sina tillgångar i USA. Dollarn försvagades med ca 15 % mot svenska kronan förra året och ca 10 % mot Euron. Detta påverkar direkt värdet på våra fonder. Så vid årsbokslutet hade Världsindex stigit med måttliga 1,8 %, räknat i svenska kronor. USA-index föll med 3 %.
Kalenderårets egentliga betydelse
Men många av oss har redan glömt bort detta, för nu är det nytt kalenderår. Och det goda börsåret 2006 har redan passerat. För övrigt så toppas fondlistorna 2007 av amerikanska fonder, bl a för att dollarn nu har stigit med 3 %.
Vad är då kontentan av det här resonemanget? Ja, kanske att valutor får stor betydelse för fondernas resultat. Men det visste vi ju redan.
Nä, det viktigaste är att Kalenderårets resultat inte har någon betydelse – alls! Det sannolika är ju ändå att vi inte investerar den första januari och säljer den 31:a december. Det blir någonstans mittemellan – och ofta något helt annat år dessutom.
Det som har betydelse, är hur våra fonder går från det att just vi investerar i dem. Tills dess att vi säljer. Glöm inte det. Kalenderåret har bara betydelse när man ska reflektera över ett investeringsår som gått. Eller avge löften inför året som kommer. Som att se över sin fondportfölj lite oftare…
God fortsättning!
Patric Holmberg, Independent Investment Group
* Samtliga index är MSCI landsindex i svenska kronor om inte annat anges.