2016 drabbades den finske sportkommentatorn Kaj Kunnas av stroke och miste talförmågan. Kunnas har gjort mycket för att sprida kunskap om sjukdomen. I somras tilldelas han Hjärnförbundets hederspris för sin insats. Från i vinter är han och hustrun bosatta periodvis i Almuñécar. Av Ola Josefsson

Den folkkäre finske sportkommentatorn Kaj Kunnas har hittat till Almuñécar och Costa Tropical. Kaj har arbetat som sportkommentator sedan 1989, bevakat 23 VM-turneringar i ishockey plus åtta OS-turneringar. I februari är han i Sydkorea för att kommentera ishockey för Discovery som har rättigheterna till OS-ishockeyn i Finland.

Det är få kommentatorer som är så engagerade som Kaj Kunnas. Eller som en kompis i Sverige skrev när jag berättade att jag träffat den populäre finländaren: ”Större engagemang får man leta efter. Underbart! Jag älskar Kaj Kunnas”.
Sverige och Finland har utkämpat ett antal oräkneliga duster i hockeyrinken, skidspåret eller i friidrott. När de båda länderna möts är det i regel alltid bra underhållning och schyssta tag. Kaj Kunnas har många svenska fans och är mycket omtyckt bland svenska kolleger.

I maj 2016 drabbades Kaj Kunnas av stroke och tappade talförmågan. Vad händer när en sportkommentator tappar talförmågan? Ett år och sju månader senare sitter vi i Almuñécar och pratar idrottsminnen. Kaj Kunnas har återhämtat sig och är det levande lexikon idrottsfolket känner honom som.
– 6 miljoner hjärnceller rök i minuten…, kommenterar Kaj och berättar om stroken och vägen tillbaka.
– Det märkliga är att läkarexpertisen inte vet varför jag drabbades. Jag har inte rökt eller druckit och är inte överviktig. Det enda jag själv vet är att jag pratat mycket i mobiltelefon.
– Det är ju inte vetenskapligt bevisat och inte helt utrett om mobilanvändning kan orsaka stroke. Det känns märkligt att inte fått besked om vad som orsakade stroken, om det är något i livsstilen jag bör ändra på som kan förebyggas.

I somras tilldelas han Hjärnförbundets hederspris. ”Kunnas har aktivt gett stroken ett ansikte, och främjat identifieringen av symptom och förståelsen för hur allvarliga problem med blodcirkulationen i hjärnan är”, skriver Hjärnförbundet i prismotiveringen.
En olycka kommer sällan ensam heter det. Hustrun Marianne Kummel-Kunnas drabbades av bröstcancer 2016. Behandlingen har gått bra.

Nu har Kaj och Marianne börjat ett nytt liv halvårsvis i Amuñécar på Costa Tropical. Kaj Kunnas var sportredaktör på Yle i 27 år fram till våren 2017 då han sade upp sig av hälsoskäl. Han följer hockeyn på avstånd. Han reser till Sydkorea under vinter-OS för att jobba för den kanal som sänder ishockey i Finland. Marianne har börjat som reseledare och guide för finska researrangörer till Almuñécar.
– Vi har blivit allergiska mot den finska vintern som heter Slask. Det är ingen riktig vinter i södra Finland nu för tiden. Vi kände att vi ville bryta av och utvecklas. Vi blandade korten och drog kortet som det står flytta på, säger Kaj och Marianne nickar instämmande och tillägger:
– Mina föräldrar har varit här sedan tidigare och det är inte första gången vi är här. Vi känner platsen.

Båda har en tuff period bakom sig. Kaj känner sig återställd efter stroken. Marianne har kommit igenom cancerbehandlingen med hälsan i behåll och några ”små biverkningar”. Nu ska det rulla på i vanlig ordning i det sköna klimatet på Costa Tropical.

När vi träffas under mellandagarna berättar Kaj att han fått ett trevligt uppdrag; att få bära OS-elden i Sydkorea.
– Det känns som en enorm ära att få representera Finland, säger Kunnas. Ett företag i elektronikbranschen är huvudsponsor för OS och de sponsrar även fyra finska, fyra svenska och fyra norska välgörenhetsorganisationer att bära OS-elden. Finska Yksi Elämä valde mig att representera dem.

OS-elden som tändes i oktober i Maratonlunden i Grekland tänds slutligen på stadion i sydkoreanska Pyeongchang den 9 februari. 7.500 personer kommer att bära OS-elden innan elden tänds i Pyeongchang.

Hur går det i OS-ishockeyn?
– Ryssland tar guld, Finland silver och Sverige brons.

Till slut är jag tvungen att fråga Kaj om händelsen i hissen vid ishockey-VM i Helsingfors 2003. Sverige och Finland spelade kvartsfinal. Finland hade 5-1 men när matchen var över hade Tre Kronor vunnit med 6-5 i de finska lejonens egen kula Hartwall Arena. Kaj Kunnas med expertkommentator var klara för dagen och skulle ta hissen från sjätte våning. På våning sju hade precis Peter ”Foppa” Forsberg blivit intervjuad för SVT och kliver in i hissen. Den stannar på våning sex där Kaj står. Hissdörrarna glider upp och framför dem står ”Foppa” som hade satt kvitteringspucken till 5-5. ”Foppa” sträcker fram näven och säger: Förlåt, att jag förstörde festen!
– Jo det stämmer. Och vet du, Foppa menade det också.

Kajs bästa hockeyminnen
Det är omöjligt att träffa Kaj Kunnas och inte snacka ishockey. Så vilka tre hockeyminnen ligger honom närmast om hjärtat?
OS-finalen 2006
Två nordiska lag i en OS-final, Sverige och Finland. Tre Kronor tog sitt andra OS-guld. OS i Turin är som helhet Finlands bästa hockeyturnering någonsin. OS bästa lag och inte en förlust fram till finalen…
1995 VM-guld för Finland
Finland hade tagit OS-brons samt VM-silver 1994. Guld stod på tur. Kaj jobbade för radio vid Stockholms-VM 1995 och stod bakom båset. Han fick de första kommentarerna från de blåvita spelarna när Finland skrev ishockeyhistoria. Lillebror Finland vann mot storebror Sverige – i Stockholm. Och med svensk tränare i Curre Lindström. På juldagen nyligen var det premiär på filmen ”95” som handlar om Finlands väg mot VM-hockeyguldet och hur mästerskapet påverkade nationen.
1994 OS-brons för Finland
Storseger med 5-0 mot Ryssland och obesegrade i gruppspelet. 6-1 mot USA i kvarten. 3-5 mot Kanada. Bronsmatchen vanns mot Ryssland med 4-0. Inte ett insläppt mål mot Ryssland på två OS-matcher.