”Per Grape är en entre- prenör som driver mäklar- företaget Hostedby i Marbella/Fuengirola och leder idag kurser inom personlig utveckling på spanska solkusten. Han bor i Spanien tillsammans med sin fru, deras fyra barn och hunden Sandy. I år kämpar han om sin överlevnad i TV-reality-serien Robinson. Följ honom på Instagram och hans blogg på Muchachos.eu”

AV : Per Grape

Lunchen har precis kommit in och jag letar efter saltet i vanlig ordning. På andra sidan bordet sitter en gammal vän, och jag kan se på honom att den senaste tiden varit tuff. Något blek och med påsar under ögonen glor han på mig. Jag ställer frågan om hur läget är till honom, och svaret jag får ger dubbla budskap. ”Det var bra att vi skiljde oss men det var inte vad vi hade planerat.”

Min vän Martin fortsätter. Jag hade blivit en Mr. Nice Guy. Det bara smög sig på efter många år i äktenskapet. Jag tappade mig själv och den jag var. Till slut kunde jag inte ens fatta beslut om vilka tomater jag skulle välja när jag var på Ica. Helt oförmögen att fatta beslut och jag kan idag förstå att det var oattraktivt. Martin fortsätter. Det blev nån obalans i äktenskapet och vi försökte hitta tillbaka till vår relation men det gick inte.

Lunchen avslutades med en sedvanlig kluns om notan och sedan skiljdes vi åt. (Jag vann en gratislunch och det kändes taskigare än vanligt.)

Jag kunde inte riktigt släppa det där med att vara en Mr. Nice Guy och som vanligt blev det reflektion på egen kammare. Är jag också sån? En Mr. Nice Guy?

Vad är en Mr. Nice Guy? Danny Glover beskriver det i boken med just den titeln. I korta ordalag kan man beskriva en Mr. Nice Guy som en passivt, bitter och undvikande person. Ett slags med­ beroende som handlar om att ”fixa” allt och på kuppen glömma bort sig själv. Danny beskriver det såklart mycket djupare och boken riktar sig till män men är också applicerbar på kvinnor.

Övriga symptom?

* Du har en negativ självbild och låg självkänsla.

* Du sätter ofta andras intressen före dina egna.

* Du ser sällan till dina egna behov.

* Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem.

* Du har svårt att säga nej och sätta gränser.

* Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destrukti­va relationer.

* Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov.

Åkte förbi Mercadonan på vägen hem och laddade korgen med vanlig Coca­Cola, mjuka bananer och ute­ lämnade det som frugan skrivit på listan och nynnade på Rage Against the Machine ́s klassiker ”F*ck you,
I won’t do what you tell me” …

Suave