Den 22 maj nästa år är det kommunalval i Spanien. Som unionsmedborgare har svenskar rätt till att rösta i de spanska lokalvalen (se informationsruta nedan). Enda kravet är att du anmäler dig till röstlängden, före den 22 november. Av Ola Josefsson
Costa del Sol täcker ett stort område och svenskarna är utspridda på ett stort område i provinserna Cádiz, Málaga och Granada. Kommunerna är många. Enbart i provinsen Málaga finns det inte mindre än 101 kommuner vilket gör det nära på omöjligt att presentera partiernas valmanifest för varje kommun.
För övrigt finns inte alla partier i samtliga kommuner. I vissa mindre byar i inlandet finns i några fall exempelvis inte Partido Popular. Det är byar som traditionsenligt är socialistiskt eller kommunistiskt starka.
Anders Emich som företräder PP i Mijas menar att det är regionalregeringens jordbrukspolitik som ligger bakom:
-Regionalregeringen Junta de Andalucia ger generösa bidrag till bönderna. Det gör att de lägger rösten på PSOE. De är rädda för att PP tar bort bidragen om de kommer till makten.
Svenska Magasinet lät bjuda in några svenskar som engagerar sig i spanska kommunpolitiken. Samtliga tillhör partier som är i opposition i sin kommun. De är överrens om att det kanske i första hand inte är partiet som avgör hur man röstar. I stället handlar det om kandidaten och hur personen är.
-En kandidat oavsett parti som är rak och enkel och ser trevlig ut drar röster, menar Madeleine Öberg.
-Det är mycket personligheten som avgör, erkänner Anders Emich.
Det viktigaste är att rösta. Alla har sina prioriteringar och målet för var och en bör vara att hitta rätt parti.
Anja Erixon engagerar sig för Partido Popular i Mijas. PP har elva platser av 25 i kommunfullmäktige, övriga har PSOE.
-Jag vill försöka att aktivera mig, lyssna och förstå. Annars har man inte rätt att öppna munnen, anser jag. Om man inte aktiverar sig är det svårt att förstå och uttala sig.
Johanna D. Forssell engagerar sig för PSOE i Fuengirola som har åtta platser av 22. De övriga har PP, 13, och Partido Andalucia, 1. Johanna har bott i Spanien i 17 år, varav de senaste åtta åren i Fuengirola.
-Min man är aktiv i politiken vilket har kommit att påverka mig. Samtidigt ligger det i allas intresse att hänga med och ha möjligheten att kunna påverka och delta. På kusten finns det ju även mängder av utlänningar.
Anders Emich har bott i Spanien i cirka 20 år, de senaste åren i Mijas.
-Många utlänningar i Spanien engagerar sig i föreningslivet, inom samfund, golfföreningar, fotbollsklubbar eller i någon annan hobby. Få engagerar sig politiskt i Spanien vilket jag tycker är synd. Jag tycker det är viktigt att jobba mot samtliga utlänningar i Spanien.
-Det finns politiker och tekniker. De kan inte leva utan varandra. Jag är en typisk kommunaltekniker som gillar att komma med förslag och idéer. Politikern däremot är den som ska vara ansiktet utåt och stå för partiprinciper. Han ska kunna lyssna och vara allmänt trevlig. Dessutom kunna ett par språk.
Hur ska ni nå ut med partiets valplattform?
-Det blir mycket motion, ut och traska, möta folk ansikte mot ansikte. Därutöver satsar vi på sociala nätverk, säger Johanna D. Forssell medan de andra nickar instämmande.
Fördelningen mellan män och kvinnor tycks vara olika. Johanna D. Forssell berättar att PSOE i Fuengirola kör modell dragkedja. Varannan på listan är kvinna och så vidare.
Hos PP i Monda finns det tre kvinnor på elva kandidater. Här bor Madeleine Öberg där PP har två platser av elva. De övriga har PSOE, 5, och vänsterpartiet Izquierda Unida (IU), 4. Madeleine hade först inte tänkt tanken att engagera sig politiskt. Men som flerspråkig utlänning i kommunen fick hon frågan om hon kände för att engagera sig.
-Jag fick en i högsta grad personlig fråga från Partido Popular i Monda. De vill ha med en utlänning på listan och jag tyckte det lät intressant, berättar Madeleine.
Hur informationen till utlänningarna är skiljer sig från kommun till kommun. Det finns kritik mot flertalet kommuner som brister i att informera de residenta utlänningarna om deras rättigheter i att delta i kommunvalen. Det måste bli bättre, säger samtliga som Svenska Magasinet bjudit in.
-Att få information är en rättighet, betonar exempelvis Johanna D. Forssell.
-Om det fungerar, ska svenskar som är registrerade i kommunerna få ett brev där de informeras om hur de ska skriva in sig i röstlängden, säger Anders Emich. Ingen kan neka dig till att göra det.
Listorna över vilka kandidater som partierna har valt till kommunfullmäktigeplatserna var i skrivande stund inte officiella. Enligt Anders Emich lär de bli officiella någon gång framåt februari. Det är partierna som avgör kandidaterna och numreringen.
Antalet kandidater på listan beror helt på hur många som sitter i kommunfullmäktige som grundar sig på kommunens storlek. Madeleine Öberg som engagerar sig för Partido Popular i Monda med 2.500 invånare handlar det om elva platser. I Mijas sitter det 25 medan Fuengirola har 22.
Enligt Anders Emich har svenskar möjlighet att rösta både i det spanska som svenska kommunalvalet.
-Bor du 180 dagar i varje land har du möjlighet att rösta i den kommun i Spanien och Sverige som du bor i. Jag har pratat med valmyndigheten och skatteverket om detta. Det finns ingen kontrollfunktion mellan länderna.
De Gröna vill ha fler cykelvägar
Svenskfödda Karolina Kinnander har vid de två senaste lokalvalen stått med på listan för De Gröna, Los Verdes, i Torremolinos.
-Vid de senaste två valen stod jag med som nummer 2. Första gången fattades det 100 röster för att Los Verdes skulle få en kommunfullmäktigeplats. Vi fick 600 röster men vi behövde 675. Till senaste valet förlorade vi hundra röster, berättar Karolina Kinnander som kom till Spanien när hon bara var några månader gammal.
Till valet 2011 deltar Karolina Kinnander endast i partiets valkommitté.
-Vi är varken höger eller vänster, det vi vill ha en bättre stad. Vi ser hur stadskärnorna blir allt mer folktomma när shoppingvaruhusen växer upp som svampar i utkanterna av städerna. Vi vill ha kvar ungdomarna i vår stad i stället för att de tar bilen till Plaza Mayor exempelvis.
För Karolina Kinnander och Los Verdes i Torremolinos handlar det främst om stadsplaneringen samt kultur, återvinning av sopor, cykelbanor och förbättrad kommunikation så att barnen ska kunna cykla till skolan. Dessutom anser man att nätet av cykelvägar ska knyta ihop Torremolinos med Benalmádena och Málaga.
-Vi har satt upp våra punkter inför valet, säger Karolina Kinnander som tillägger att det har tagit tid att få in det gröna tänket hos spanjorerna.
-Det gröna spanska partiet bildades för lite mer än 20 år sedan, då var inte samhället införstådda med miljöfrågor.
Karin var andre vice borgmästare i fyra år
Karin Linell kom till Nerja 1973. Under 1980-talet började hon arbeta upp ett kultur- och sportcentrum. Hon drog in som ett yrväder i kommunalpolitiken vilket ledde till att Karin blev andre vice borgmästare i Nerja för centerpartiet CDS mellan 1987 till 1991.