Det börjar bli dags att FIFA utdelar ett pris till Årets Falsktrillare till den fotbollsspelare som filmar bäst. FIFA kan hämta materialet från tv-produktionsbolagen. Det finns hur mycket filmsekvenser som helst Av Ola Josefsson
Det var en fantastisk kul seger för landet Spanien, mindre kul med alla passningar i sidled. Aldrig någonsin har ett lag blivit världsmästare på att göra så få mål som Spanien, sju mål under ordinarie tid på sju matcher. Och jag som gnällde på Grekland vid EM 2004…
Uruguay och Tyskland spelade roligaste fotbollen vilket också bronsmatchen visade. Bästa matchen i hela VM enligt flera så kallade experter.
Men det värsta är fotbollsspelare som trillar utan anledning och visar allt yvigare gester och som håller på att dra ned skådespelarkonsten i smutsen.
Kolumnisten Lars Ryding, kvalitetsredaktör och utrikeschef på Svenska Dagbladet frågar sig hur länge dessa pinsamma filmningar kan pågå inför hela världens ögon. Kamerorna avslöjar allt från falsktrillare till falska krokbensoffer.
Ryding lägger ansvaret på spelare och tränare. ”De borde säga till varandra: nej grabbar, nu går detta inte för sig längre. Vi skämmer ut oss inför alla kidsen som ser upp till oss”.
”Tänk om kameror på motsvarande sätt skulle avslöja hur världens mest kända trollkonstnärer bär sig åt när de sågar itu paljetterade damer”, skriver Ryding. De skulle bli tvungna att lägga av.
Det handlar om B-skådisar som sätter båda skospetsarna i marken för att sedan falla för att grimaserande rulla runt ett par varv. Därefter väntar blickarna mot domaren följt av yviga jättegester och snack och åter snack ”såg du inte vad han gjorde”
Psykologen Paul Morris förklarade i en skön artikel från TT-AFP: ”När en spelare ramlar i form av en pilbåge, det vill säga båda armarna i luften, öppna handflator, bröstkorgen framåt och bena böjda vid knäna så är det en filmning. Det är inget människan gör naturligt. Instinktivt tar man ner armarna för att försöka hindra fallet, eller så faller man åt sidan för att lindra smärtan”.
För övrigt håller girigheten att ta strypgrepp på den globala sporten fotboll. Övergångssummor och spelarlöner överträffar varandra från säsong till säsong. Borde det inte vara dags för ett lönetak som man har infört i NHL?
Nu har till och med ”världens rikaste klubb” som det en gång i tiden hette hamnat i ekonomiska problem. FC Barcelona, denna stolta katalanska klubb, får numera låna pengar för att kunna betala ut spelarlöner. Trots det värvas Spaniens skyttekung David Villa från Valencia för 40 miljoner euro.
De flesta av oss normala människor tar avstånd från dopning. Här handlar det om ekonomisk dopning. De skyhöga spelarlönerna tär på Barcelona och är en anledning till varför Zlatan Ibrahamivic packar väskan för Milan.
När transferfönstret stängde den sista augusti blev det klart att Markus Rosenberg lånas ut från Werder Bremen till Racing Santander denna säsong där han blir lagkamrat med en annan svensk, Kennedy Bakircioglü. Ytterligare en svensk spelar i La Liga. Det är anfallaren Henok Goitom, född i Stockholm av föräldrar som kommer från Eritrea. Henok spelar i UD Almeria sedan ifjol.
Spanska La Liga BBVA kittlar, engagerar och intresserar men risken finns att fjolårets avstånd mellan tabelltvåan och tabelltrean kommer att växa. Efter senaste säsongens 38 omgångar skilde det 25 poäng mellan tvåan Real Madrid och Valencia. Atlético Madrid kan bli laget som skakar om tabelltoppen i år.
Regionen La Comunidad Valenciana regerar i La Liga kan vi konstatera. Inte mindre än fyra lag kommer härifrån; Valencia, Villareal, Hércules och Levante.
För övrigt liknar Málaga rena rama främlingslegionen denna säsong. Inte mindre än tretton nationaliteter finns i truppen. Sju av dem talar för övrigt portugisiska. När nye målvakten Rodrigo José Galatto från Brasilien presenterades yttrade sig den ansvarige pressfotografen hos Málaga att det vore en god idé att organisera en språkkurs i spanska för laget.
Nye ägaren Abdullah Bin Nasser Al Thani köpte klubben för 36 miljoner euro på försommaren. Han ska rädda den skuldtyngda klubben och nu är siktet inställt på Europacupspel om fyra år. Men Abdullah ber om tålamod.
Skandinaviens bidrag i Málagas fotbollslag i La Liga är danskarna Kris Stadsgaard och Patrick Mtiliga. Patrick, född i Danmark av föräldrar från Tanzania, berömmer lagets nye tränare Jesualdo Ferreira.
”I år är det lite annorlunda jämfört med förra året. Så blir det alltid när en ny tränare anländer, Ferreira är mer offensiv, han vill spela bollen högre upp i fältet”, säger Mtiliga som var med i Danmarks VM-trupp, dock utan att få spela i någon VM-match i Sydafrika.
”Det känns som att det blir en bra säsong. Laget är bra och vi är redo”.
Mtiliga som gläds över fotbollsklubbens nye ägare.
”Det kommer att bli förändringar. Med Shaikh (Al Thani) kommer det in mer pengar vilket är bra för klubben”.
Försvarsspelaren Kris Stadsgaard blev klar den sista augusti. Han kommer från Rosenborg och har ett efternamn som spanska medier kommenterar som mycket svåruttalat.
I augusti blev det klart med tv-avtalen. Det betyder att La Sexta visar en match ur varje ligaomgång lördagskvällar klockan 22. Division 2 kommer att visas i de regionala kanalerna som exempelvis Canal Sur på lördagar klockan 18.
Spanska Cupen eller Copa del Rey kommer at visas i La Sexta medan finalen visas i kanal 1, TVE. Tisdagsmatcher i Champions League visas i kanal 1, TVE, medan onsdagsmatcher visas i den regionala kanalen Canal Sur klockan 20.45. Tele 5 har rättigheterna för Europa League.
Betal-tv-kanalen Canal+ visar La Liga på söndagskvällar klockan 21 och en match i division 2 på söndagar klockan 12.