Ögon stora som tefat, hakor som faller – och spelkort som försvinner. Illusionisten Michael Vincent, 49, kör en show på Solkusten och applåderna står på rad. Ett signerat spelkort blir plötsligt fyra signerade spelkort som dessutom hamnar i fyra fickor. ”Oj – hur gör han”, hörs det hos publiken. Av Ola Josefsson

Michael Vincent är en så kallad close-up-magiker i kortmagi eller illusionist. Vid sex års ålder fick han en trollerilåda av sin mamma. Sedan var han fast.
– På den tiden fanns varken internet, VHS -eller DVD-filmer. Jag skaffade alla böcker som behandlade trolleritrix jag kunde komma över, berättar Michael Vincent när Svenska Magasinet träffar honom i samband med Gunilla och Sven Källströms sommarfest.

Inför runt 70 inbjudna gäster kör Michael det ena trixet efter det andra. Gästerna tittar storögt och kliar sig om hakan.
– Träning och åter träning. Det är vad som gäller. Likt en duktig pianist som måste vara snabb i fingrarna.
Det blir mycket träning med kortlekar för Michael. När ett nytt trix ska läras in handlar det om åtskilliga träningstimmar varje dag.

Vid inte mindre än tre tillfällen har Michael Vincent tilldelats utmärkelsen ”The Magic Circle 's Close-up Magician of the Year” (1983, 1991 och 2003). Han är invald och ständig medlem i ”Inner Magic Circle” där han även fått utmärkelsen Gold Star. 2001 blev han omskriven i brittisk dagspress då Scotland Yard bjöd in honom för att visa korttrix i en utbildning för 20 polischefer inom kommunikationsförmåga. Michael Vincent har medverkat i flera tv-shower.

Nu håller Michael Vincent seminarier över hela världen. Senast i Kina där han besökte tio städer under tre veckor.
Han organiserar tredagarskurser för den som vill sätta sig in i illusionistens värld. En snabbkurs kostar 500 pund och i regel blir det tio elever.
– De får börja med att fylla i ett formulär om sig själva. Det är mycket psykologi och att vara bra på scen. Min flickvän som är skådespelare är med för att undervisa i hur man är bra på scen. Du ska kunna presentera, underhålla och fötrolla en publik.
– Efter kursen får eleven sätta ihop en egen show som ska ta åtta minuter för att visa vad de har lärt sig, berättar Michael Vincent vars stora dröm är att bygga ett hus för att där starta en egen skola eller akademi.

Intresset tog fart 1970 efter att sett trollkonstnärer som David Nixon , Doug Henning, Fred Kaps och Slydini på tv. Och svensken Lennart Green.
– Illusionisten Lennart Green från Göteborg var en av mina stora favoriter som kom att inspirera mig.
Kanske inte så konstigt med tanke på att Green senare erhöll titeln världsmästare i kortmagi.
För några år sedan lärde Michael Vincent och Gunilla Nordquist Källström känna varandra i London.
– Michael har uppträtt i många delar av världen och räknas till en av de mest populära och skickliga. Hans uppträdande är inte bara trollkonst – det är så mycket mera. Han är dessutom en lysande och fängslande föreläsare, säger Gunilla som träffade Michael i mitten av 90-talet i nätverksgruppen Business Network International, BNI, i London.
– Michael var ansvarig för utbildningssidan och det gjorde han med bravur. Det var helt uppenbart att han skulle gå långt och det har han gjort sedan dess.

När Gunilla och Sven Källström i år skulle ha sin traditionella sommarfest kom Michael Vincent tillbaka. Och det blev succé – igen.

Trix med spelkort står högt i kurs under showen som varar en timme.
– Kortrixen med de små barnen är speciellt uppskattat och kanske det roligaste att göra, säger illusionisten själv.

Kortrixet ”fyra ess” tog cirka 25 år att lära sig innan Michael var helt nöjd.
– Därefter tog det ytterligare två år för att höja trixet några nivåer. Bara att göra research till ett trollerinummer kan ta flera år medan ett annat trix kan gå på ett år.
– Varje trix är en historia, säger illusionisten Michael Vincent avslutningsvis.

Läs mer här: vincentacademy.co.uk
michaelvincentmagic.com
Eller Googla: ”Michael Vincent's YouTube Channel”