I somras staplade Ian Wachtmeister återigen läskbackar. Numera röstar han på Kristdemokraterna och tycker att den nya regeringen ska leverera och uppfylla sitt löfte om att ta bort SINK-skatten för Spaniensvenskar. Korruption bland politiker finns även i Sverige och vid nästa val tar Sverigedemokraterna steget in i riksdagen Av Ola Josefsson

Det var drag under galoscherna hos de svenska föreningarna på kusten. Spansknordiska sällskapet AHN liksom Club Nórdico fick besök av Ian Wachtmeister.
Greve, industriman, politiker och författare; riksdagsledamot 1991-1994. Han var VD i Oxelösunds Järnverks AB 1970–78 och i Gränges Aluminium AB 1978–83. Tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson startade han 1991 det inledningsvis mycket framgångsrika partiet Ny Demokrati, där han blev ordförande. Wachtmeister lämnade partiledarposten i april 1994.
Inför valet 1998 organiserade sedan Wachtmeister Det nya partiet, som blev utan framgång. Har därefter i huvudsak ägnat sig åt det egna företaget The Empire.

Förhållande med Garbo
Vid Solkustens svenska föreningar talade han om bra sjukvård i Thailand, att skriva testamente och goda finansmöjligheter i Schweiz tredje största bank EFG. I övrigt arbetar han med att köpa upp gamla hotell och göra om dem till bostadsrätter.
-Vi gjorde en sådan affär i Göteborg där jag och Greta Garbo hade bott i samma rum, men inte samma natt…
Nu heter den bostadsrätten ”Greta Garbo”, kvinnan som Ian hade ett förhållande med, hon var 23 år och Ian var 2 år. Greta brukade leka med hans äldre bror Tom och ibland hände det att hon passade Ian och hade honom i knäet. Så var det med det förhållandet…

Tydliga värderingar
Ian Wachtmeister lägger numera sin röst på Kristdemokraterna och under senaste valrörelsen var han med Alf Svensson vid två torgmöten i Båstad och Kristianstad. Och återigen var läskbackarna på plats, 15 stycken som tidigare.
-Det var Berts idé. Under valrörelsen 1991 kunde vi inte använda oss av staplar och diagram vid torgmötena, så det blev öl- eller läskbackar. De finns ju hos varje handlare, sa Bert, och så blev det. 15 backar behövdes till varje torgmöte och de lånades hos närmaste handlare.
Ian Wachtmeister talar om klara och tydliga värderingar, det har bara KD. Folkpartiet uttrycker sig ofta bra och tydligt i skrift, Centern har det bästa programmet för småföretagare medan Moderaterna inte har någonting.
-Moderaterna tog ju bort sitt partiprogram fullständigt under valrörelsen. De hade inget eget program utan talade hela tiden om Alliansen, menar Ian Wachtmeister.

Vallöfte
I ett brev till utlandssvenskar före valet skriver Fredrik Reinfeldt om dubbelbeskattningsavtalet som drabbar Spaniensvenskar: ”Vi tycker inte att det är rimligt att enskilda ska ligga ute med dessa pengar. Därför vill vi att avtalet ska omförhandlas så att reglerna liknar de i Frankrike, och vi kommer att driva frågan om en omförhandling och harmonisering av dubbelbeskattningsavtalen”.
-Det är ett vallöfte och här ska den nya regeringen leverera. Detta bör Spaniensvenskarna följa upp, och fortsätta att driva opinion. Jag tror att det är bra att ni också utarbetar ett klart förslag, inte bara säger att det slår orättvist.
Gnäll kommer från många håll till regeringskansliet, därför är det viktigt att man föreslår konkreta åtgärder. Hur slår SINK-skatten mot svenskar? Förlorar svenska staten något på att den tas bort? Är det rättvist att bara utlandssvenskar i Spanien drabbas? Utifrån dessa frågor bör ett konkret förslag utarbetas, menar Ian Wachtmeister.

Här i Spanien talas det mycket om korruptionen bland politiker. Finns det några likheter inom svensk politik?
-Du kan köpa hela bunten av politiker i Sverige, vissa kan du få för en kopp kaffe med cognac, det är skrämmande.
-Men i Sverige handlar det mer om organiserad korruption. Framför allt genom LO som plockar in stora summor pengar från medlemmarna, pengar som sedan går till Partiet. Dessa summor bör ju komma medlemmarna till del, i stället hamnar de hos Partiet.
-Utnämningspolitiken i Sverige är ett annat exempel som är skrämmande. Göran Persson har gett toppjobb till sina kompisar, som en klapp på ryggen för att de har varit honom trogna. Utnämningarna har skett på politiska meriter och inte på grund av sakkunskap. Toppjobben har de under cirka fem till sju år och sedan väntar en fantastisk pension.

Pengarna styr
Enligt Ian Wachtmeister är pengar det viktigaste för politiker, pengarna styr etablissemanget. Det är rent äckligt så tydligt som det kommer till uttryck, enligt den förre partiledaren för Ny demokrati.
-Vi talade mycket om politikernas löner, pensioner och tillägg under valrörelsen 1991. Jag valde sedan att avgå dagen före min pension skulle falla mig till godo.
Ian Wachtmeister ville föregå med gott exempel eftersom han hade riktat uppmärksamheten på politikernas hunger på pengar under valrörelsen. Då reagerade Mona Sahlin, inte för det Ian hade sagt, utan för att han skulle mista sina 300.000 kronor. ”Du kan ju inte avgå nu, då mister du ju alla dina pengar”, ska Mona ha sagt enligt Ian Wachtmeister.

Rebeller
Perioden med Ny demokrati blev intensiv. Under tre och ett halvt år hade Ian och Bert kontakt med varandra varje dag. Det var ett under att dessa två helt olika människor startade ett parti och kom in i riksdagen.
-Vi var rebeller som kom från skilda områden med helt olika inriktningar i livet. Utan Bert hade jag inte klarat av det.
När Ian Wachtmeister beslutade sig för att avgå trodde partibrodern Bert Karlsson att det var ett spel för galleriet, vilket det inte var. Projektet var utmattat och Ian ville inte ställa upp.
Han säger att Bert var duktig att jobba med, ständigt med telefonen i örat. Han ringde upp ett antal journalister varje dag och fick utrymme i media. Näringslivet gillade inte Ny demokrati; Det kommer att gå illa för dig och dina bröder om du fortsätter i politiken, var budskapet.

”Du lyckas aldrig”
Några år senare startade Ian Wachtmeister ”Det nya partiet”. Men han skulle aldrig lyckas med detta, enligt Svenska Dagbladet dåvarande chefredaktör Mats Svegfors.
-Vi kommer inte att skriva om dig, sa Svegfors till mig. Du kommer inte att ha en chans. Hela Sveriges journalistkår hade kommit överrens om detta, det skulle inte skrivas något om mig och det nya partiet.

Vad heter nästa nya parti som kommer in i riksdagen?
-Sverigedemokraterna. De kommer in nästa gång. Visst, de spelar mycket på invandringen, men jag vill nog säga att det är det enda partiet som har sett verkligheten med invandringen och vågar tala om den.
-Vid nästa valrörelse kommer Sverigedemokraterna att tvinga övriga partier att diskutera frågan, det blir intressant. Ett känsligt ämne kommer upp på bordet.
Ian Wachtmeister menar att svenska politiker talar sig varma om att ”alla kultur är bra”. Men den svenska kulturen utlämnas.