Hon lär dyka upp på skateboard i folkvimlet i centrala Tarifa, får jag veta när jag väntar på Sveriges snabbaste kvinna på vatten. Och rätt som vad det är så dyker blonda lintotten Erika Lindberg upp Av Ola Josefsson
Foto: Aurelia Herpin och www.lazyblueskies.com

Hon mäter 165 centimeter över havet, väger 55 kg, och satte i våras nytt svenskt hastighetsrekord vid en kite-speed världscuptävling i Port Saint Louis i Frankrike med 32,07 knop på 500 meter. Erika Lindberg, 24, är Stockholmstjejen som via Sundsvall, Åre och Järpen har hamnat i surfparadiset Tarifa.

Skidgymnasium
Alpin skidåkning och vattensporter har legat henne varmt om hjärtat sedan hon var liten. Erika har gått skidgymnasiet i Järpen i svenska vinterparadiset Åre. Hon var ett löfte i alpin skidåkning och har en tredjeplats vid junior-SM som bästa resultat. Vid 16 års ålder VM-kvalade hon i optimistjolle på Orust. Hon är även klätterinstruktör.
Så reste hon på en semesterresa till Kanarieöarna och därefter var hon fast. Surfingen tog överhand och blev Erikas stora passion.
-Det började med utbildning inom vågsurf och vindsurfing, sedan kom kite, berättar Erika Lindberg. Efter ett tag kände jag att jag måste röra på mig och flytta till ett ställe med bättre förutsättningar.

Packade bilen
Med pojkvännen och en fullpackad bil med surfinggrejer reste Erika mot Frankrikes atlantkust. När de kom fram var vädret uselt så resan fortsatte söderut. Det blev Tarifa på Spaniens sydspets i oktober 2006.
-Tack vare lågtrycket som låg över Frankrike fortsatte vi söderut och hamnade i Tarifa, säger Sveriges snabbaste kvinna på vatten som inte ångrar en sekund att det blev Andalusien.
Många som tävlar i de olika disciplinerna i världscupen har sin bas i Tarifa. Touren som Erika tävlar på stannar vid tre ställen i världen; franska atlantkusten, Fuerteventura och utanför Namibia i Afrika.

Full speed
Det var vid tävlingar i Frankrike tidigare i år som Erika satte nytt svenskt rekord i tävlingsdisciplinen kite-speed. Nu har hon siktet inställt på världsrekordet.
-Det är på 42 knop och är satt av en tjej från Namibia. Men jag var bara två knop efter henne vid tävlingen i Frankrike. Så inget är omöjligt, resonerar Erika Lindberg.
Vid kite-speed gäller det att hålla högsta hastighet under en 500 meter lång sträcka. När du väl bryter startlinjen gäller det att ha full speed i 500 meter. Vinden kan variera och därför mäts hastigheten ett antal gånger. Ett genomsnitt baserat på de två bästa mätningarna under 500 meter avgör.

Statisk benstyrka
Det är gymträning med koncentration på statisk benstyrka som gäller för Erika. En tävling består av tre heat. Ett heat kan ta två timmar då det gäller att parera vindarna och komma rätt till startlinjen.
-Banan är nästan en kilometer lång. Är du inte nöjd med insatsen eller tiden är det bara till att gå runt bojen och gå banan igen. Men varje nytt försök tär på krafterna. Det gäller att lyckas i första försöket.
I tävlingsdisciplinen freestyleåkning är det hopp, akrobatik och tricks i luften som gäller. Grunden läggs med gymträning och fokus på armar och axlar.
-Gymträningen är grunden. Inte bara när det gäller att bygga upp styrka utan även för att förebygga skador.

Fördel
Har du tidigare praktiserat vindsurfing har du en klar fördel om du vill börja med kitesurfing. Erika Lindberg jobbar som instruktör i Tarifa och hon kan verkligen rekommendera denna fartfyllda vattensport.
-Ta en tvådagarskurs och sedan kan du grunderna i kitesurfing. Kitesurfing är en växande vattensport.
Under en kurs lär du dig vindens möjligheter och infall, du lär känna kiten eller skärmens potentialer till att föra dig fram över vattnet. Surfing är en ekologisk sport som inte ger några utsläpp. Du lär dig vindförhållanden och försöker undvika kollisioner eller avklippta fingrar och öron som kommer i vägen för linorna till skärmen…
-Kitesurfing är väl lite mer riskfyllt än vindsurfing…
Skärmarna är från 4,5 upp till 11 kvadratmeter och ibland kan det blåsa upp till 30 sekundmeter i byarna. Men för lekmän i gemet hålls utbildar under bästa möjliga förhållanden.
-Tarifa-kusten känner vi instruktörer till väl. Vi vet hur och var det blåser och platserna skiljer sig mycket åt.

Så vad är bäst för kitare, levante eller poniente?
-Jag skulle vilja säga att i genomsnitt är det mer levante än poniente sett över ett år. Levanten kommer från Medelhavet och är som bäst om den ligger på åtta m/s och uppåt, då är det perfekt för kitesurfing.
-När levanten blåser genom sundet ökar den i styrka och det har uppmätts 60 knop vilket är cirka 30 m/s, motsvarande en orkanstyrka i Sverige. När levanten är stark är det nästan alltid bra väder och strålande sol utan ett moln i sikt. Då kan det vara 20-30 stycken vindsurfare och några kitesurfare ute i 30 m/s.

Bästa platsen för kitesurfing?
-Vid Tarifa finns en stenpir med en bilväg, här är bra vid levante, där vindsurfar man på Medelhavssidan i vågor. Den stranden heter Playa Chica, och 100 meter därifrån om man korsar stenpiren kommer man till Atlantsidan där vattnet är platt, den stranden heter Balneario och här kitesurfar vi.
Läs mer på: www.speedworldcup.com
www.erikalindberg.com
www.dock11tarifa.com
Fakta/Levante vs Poniente
Levante är en ostlig ihållande mycket kraftig vind i södra Spanien. Den blåser under perioder med ungefär en veckas längd, företrädelsevis på sommarhalvåret. Vindstyrkan ligger normalt på kuling och uppåt. Under perioder utan Levante förekommer en västlig vind som kallas poniente. Den drivs av lågtryck över Atlanten. Förekomsten av Levante och Poniente i regionen lockar till sig stora mängder av vindsurfare och kitesurfare, framförallt till den lilla orten Tarifa på spanska fastlandets sydspets.
Källa: Wikipedia