Hög kändisfaktor i september för Ronda

av | apr 1, 2008 | April 2008, Artiklar, On tour

Nynnandes på The Beach Boys “Help Me Ronda” av oraklet Brian Wilson vandrar jag utmed shoppinggatan Espinel förbi Plaza del Socorro mitt i centrala Ronda. Jag tycker den gamla slagdängan från 1965 passar bra in under en stadspromenad i denna spännande och dramatiska stad Av Ola Josefsson

Jag tänker på en textrad jag läst i den mycket läsvärda resehandboken ”Sydspanien runt” att det på Calle Espinel ”myllrar det alltid av folk som på Västerlånggatan i Stockholm en varm sommardag”! ”Help Me Ronda”, det var också en jämförelse, tänker jag. Förutom myllret så är det också det enda.

Moriskt hem
Jag är på väg mot Casa del Gigante i Rondas gamla kvarter. Det är ett gammalt moriskt hem från Nazaritiden som fortfarande står kvar mycket beroende på regionalregeringen Junta de Andalucia och Rondas kommun som har insett det värdefulla i att bevara en gammal kultur från när morerna bodde i Ronda. Nazaritiden omfattar perioden mellan 1300- och 1500-talen.
Den gamla moriska bostaden är numera museum och här jobbar sedan en tid tillbaka Malin Eriksson från Uppsala. Att en utländsk tjej har ett officiellt jobb på museum tillhör ovanligheterna, men Malin lyckades efter en tuff gallring.
-Tidigare gick sådana här jobb bara till spanjorer så visst känns det lite speciellt, säger Malin.

I korparnas spår
Jobbet utannonserades och Malin sökte. Hon fick göra ett antal prov där kunskaper om Ronda och ett antal andra utvärderingar ingick. De 20 bästa gick vidare till engelskprov och av dessa gick sedan tio vidare till intervjuer. Sista anställningen av tre gick till Malin.
Malin har precis öppnat museet för dagen när Svenska Magasinet on tour-team kommer på besök. Hon ursäktar sig med att golvet i den öppna pation är smutsigt. Det beror nämligen på att två korpar har fått till vana att sitta på ett rör en bit upp i luften under natten. Korparna äter oliver och spillningen de lämnar efter sig är ingen trevlig syn. Så Malin får börja dagen arbete med att rengöra golvet efter nattens fest på oliver för de båda korparna som inte bara kraxar…

Bäst bevarade
Casa del Gigante är unikt i sitt slag eftersom det är bland de bäst bevarade gamla hemmen från nazaritiden under det moriska väldet.
-Katolikerna byggde om och byggde över alla gamla moriska bostäder, men här har en del blivit bevarat. Det finns arabiska verser från koranen, gipsarbeten, skulpturer, krukor och köksredskap och det är intressant att se hur de fick in vatten i husen.
Ute på gården finns Arrayan-träd. Den minnesgode kommer säkert ihåg att vi i förra numret berättade om en tv-serie med samma namn som spelas in till viss del i filmbyn i Coín. Arrayan är annars ett träd som användes i deodorant, schampo mot mjäll eller som örtte för magont.

Idol-vinnare
Här finns även en märklig skulptur som man först trodde föreställde en mytologisk jätte. Nu har det visat sig efter noggranna undersökningar att statyn härstammar från 800-talet före vanlig tid och från fenicierna.
-Skulpturen har lockar i håret vilket kungliga feniciska personer hade, och den har en mantel. Det skulle alltså tyda på att det rör sig om en staty föreställande en fenicisk kung. Upptäckten gjordes utanför den gamla stadsmuren, upplyser tvåbarnsmamman Malin Eriksson.
Hon har fått plugga in sig på spansk historia och omgivningarna runt Ronda. Att hitta ett jobb här är kanske inte den enklaste sak i världen men nu är tjejen från Uppsala ansiktet utåt i att ge besökare på Casa del Gigante en inblick i hur ett arabiskt hem såg ut, modell 1400-talet.
Vid entrén hänger också en bild på Mariá Villalón som hela Ronda är mycket stolta över. Hon vann nämligen en motsvarighet till Idol i den spanska tv-kanalen Quatro. Mariá som vann talangtävlingen kommer från Ronda och ska dessutom vara en riktig stjärna på att spela cello.

Endagsturister
På väg mot Hotel Maestranza, snett mitt emot tjurfäktningsarenan, konstaterar jag att runt klockan 11 strömmar folk ur turistbussarna i Ronda. På bekväm avgångstid från kusten anländer de Ronda för att under tre timmar göra stan, innan 14 då praktiskt taget allt stänger för lunch och siesta.
I en stad på endast 35.000 invånare syns endagsturisterna som kommer och går och sätter staden i rörelse. Det mästerliga byggnadsverket Puente Nuevo, bron som delar gamla och nya Ronda, måste tillhöra Andalusiens mest fotograderade föremål. Så räkna inte med att göra några scoop med kameran.

Feria de Ronda
Kändisfaktorn är som högst på anrika Hotel Maestranza under Feria de Ronda första veckan i september. Under den veckan erbjuds något av hotellets 54 rum till speciellt inbjudna gäster som exempelvis tjurfäktare, politiker, underhållare eller kändisar.
Mycket kretsar kring tjurar och tjurfäktning i Ronda även om det inte arrangeras så många tjurfäktningar nu för tiden. Arenan uppfyller inte säkerhetskraven och skulle en olycka vara framme som kräver kirurgisk expertis och operation så kan knappast sjukstugan (?) i Ronda hjälpa till. Den åtgärden får sökas på annat håll varför avståndet till Marbella eller Málaga sätter käppar i hjulen för ytterligare tjurfäktningsevenemang. Om tjuren behöver hjälp tänker väl knappast någon på…

Vänligt bemött
Flory Valencino, 33, är receptionist på Maestranza Hotell. Hon utbildade sig till undersköterska i Växjö, tog ett sabbatsår för att läsa spanska i Ronda – och här är hon kvar. Sedan 1994.
Hon flyttade från Chile till Sverige med sina föräldrar när hon bara var nio månader gammal. Så spanska språket behövde det filas på varför språkskolan i Ronda blev ett alternativ.
Hon beskriver Ronda som en trygg stad, skulle hon ha tonårsdöttrarna skulle hon inte vara rädd att låta dem gå hem ensamma klockan 2 på natten.
-Jag är nog en förortsbo och gillar städer i Rondas storlek. Jag bodde tidigare i Granada i fyra år men det var ingenting för mig. Här i Ronda hör vi aldrig talas om fylla och bråk eller våldtäkter, du blir vänligt bemött i Ronda.

Status
Största tröskeln att komma över stavas arbete. Det är svårt att hitta jobb om du inte vill stå i bar eller jobba på restaurang. Som kvinna får du dessutom hävda dig mer, även om det har blivit bättre på det området.
Flory Valencino har jobbat fyra år på Maestranza och trivs jättebra. Första veckan i september är Feria de Ronda och i tjurfäktningskretsar bland fans och kändisfolk är det en status att besöka Ronda den veckan. Som receptionist har Flory tagit emot artister, tv-folk och andra spanska stjärnor.
-Och i vår får vi besök av mängder av skandinaver. Från mars till juni och perioden september till november arrangerar Temaresor Andalusiens runt och vi tar emot skandinaviska gäster på vårt hotell varje vecka, berättar Flory Valencino som väntar sitt andra barn efter sommaren.
-Jag träffade min kille här vilket är vanligt bland svenska tjejer som studerar spanska. Vi brukar skoja om att Rondakillar måste ha något extra eftersom tjejerna stannar…

Mammarollen
Det är annorlunda att vara mamma i Spanien än i Sverige. Att kombinera mammarollen med ett yrkesliv gör att mamma i Spanien kan vara ett ekonomiskt riskprojekt. Det är svårt att hitta bra dagis i Spanien, menar Flory.
-Tycker också att det är trist när inte spanska barn får vara barn så länge. Det kan tyckas lite motsägelsefullt eftersom barnen bor hemma väldigt länge.
När hon berättar för sina svenska vänner om någon spanjor som är över 30 år och som bor hemma hos sina föräldrar så undrar de om spanjoren är förståndshandikappade.
I Spanien är det 16 veckors mammaledighet. Har du tur har du en farmor som är hemma och kan passa barn då mamman måste ut i arbetslivet. Pappaledigheten har ökat från två till 14 dagar. Du får, förutom 2.500 euro per barn, 100 euro per månad i tre års tid.
-Jag tar tjänstledigt utöver mammaledigheten. Jag vill vara hemma i minst nio månader. Det känns lite trist att inte samhället mer respekterar dem som väljer att föda barn. Det blir ofta en ekonomisk fråga om man ska skaffa barn eller inte.

Osttillverkning
Våren är bäst i Ronda, tycker Flory, inte för varmt och inte för kallt samtidigt som landskapet visar upp en härlig inramning med all grönska och blommande träd. Det luktar gott i det andalusiska bergsklimatet.
-Lågsäsongen är juli och augusti, det är inte så många som vill se på historiska monument i 40 graders värme, det kan bli lite för mycket av den varan mitt i sommaren.
Maerstranza är fyrstjärnigt, här finns 54 rum, restaurang, bar, parkering och personalen pratar engelska. Med två övernattningar hinner du med en hel del i Ronda och du kan passa på att njuta av livet samtidigt. Kanske smaka på ortens förträffliga osttillverkning, Flor de Ronda. Med ett välsmakande vin är det en förträfflig kombination.
Är det något Flory saknar är det den svenska naturen och närheten till gräsmattor. Under vårt samtal glider vi in på transportmedel då Flory nämner att hon gärna cyklar till och från jobbet. Cykeln som transportmedel är ett ovanligt inslag i den spanska stadsbilden. Om man fick landets invånare att i högre grad cykla till jobbet skulle antalet bilar blir färre på gatorna samtidigt som luftföroreningarna minskade, konstaterar vi. Personligen tror jag inte att spanjorer är villiga till att rucka på bekvämligheter.

Hästmassör
Ännu en svensk tjej som slagit ned sina bopålar i Ronda är Carina Andersson från Stockholm. Hon är egentligen utbildad hästmassör men har tidigare jobbat som reseledare på Golftours. De senaste sex åren har Carina drivit en irländsk pub i Ronda. Baren är nu till försäljning.
-Känner att sex år är tillräckligt, men baren går bra och har en stabil kundkrets. Nackdelen är sena nätter som sliter och blir jobbigt i längden. Så är någon intresserad är det bara att höra av sig, låter hon hälsa genom Svenska Magasinet.

Små entreprenörer
Hit kommer besökarna i första hand för att prata och träffa folk. Musiken är på en låg nivå så att det ska kunna gå och föra konversationer. Så ska det vara tycker Carina som tog över efter en tidigare granne. Hon har licens för bar och café vilket betyder att stället har öppet längst till klockan 2 på natten. Hon vill helst jobba med hästar men samtidigt är utbudet i Ronda av arbetstillfällen inte det största. Det finns små entreprenörer vilka inte anställer i första hand.
Carina gick inte klart språkskolan. Spanskan har hon i stället lärt sig i baren genom gästerna.
-Men i början var jag känd som barflickan i Ronda som bad sina gäster peka på flaskan vars innehåll de ville ha…
Fotnot. Det finns en hel del svenskar med företag i denna vackra trakt. Ulrika Waldenström är ägare till ett litet hotell i Arriate norr om Ronda. I staden Algodonales, på väg mot Sevilla, driver svenskarna Lars Jederlund och Karin Eliasson en kursgård Casa Acequia. Här anordnas kurser inom trädgårdskonst, olivskörd samt mat och vin.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!