Fuengirola minns de katolska kungligheternas återerövringen av borgen castillo Sohail sommaren 1485 med en rad aktiviteter de kommande veckorna. Efter återerövring blev Fuengirola en del av kungariket Spanien. De katolska monarkerna har lämnat spår efter sig i Fuengirola Av Ola Josefsson

15 oktober 1469 så träffas kusinerna från huset Trastámara. Isabel tronarvinge från Kastilien och kronprins Fernando från Aragonien möts för första gången. Isabel är 18 år, Fernando är 17 år. Fyra dagar senare var de gifta.
När Isabel först sa nej till kungen av Portugal och sedan sa nej till en fransk prins för att i stället säga ja till kronprinsen av Aragonien så innebar det första steget till kungariket Spanien. Tidigare hade Hispana existerat som ett geografiskt begrepp för alla länder på den iberiska halvön.

De första tio åren blev stormiga med krig och inbördeskrig. 1479 avlider Fernandos far och med det blir Fernando II och Isabel I regenter i sina riken. Med det katolska kungaparet så tar Spanien form på allvar. Genom Kastilien-Aragonien som täcker 90 procent av det kommande Spaniens yta.
Isabel var en driftig kvinna som tidigt visste vad hon ville. En kvinna före sin tid skulle man kunna uttrycka det. Fernando var en stor begåvning och införde ny militär teknik. Han var dessutom en skicklig förhandlare.

1482 var hela Spanien befriat från muslimer utom det muslimska kungariket Granada som var tre gånger större än Skåne och med ungefär 300.000 invånare. Det året inleddes kriget mot det muslimska riket Granada. Ronda föll först.

Borgen Sohail i Fuengirola erövrades den 7 augusti 1485. 1487 väntade Málaga som var det muslimska kungariket Granadas största och viktigaste hamnstad. En erövring som blev betydligt blodigare.
Efter erövringen byttes en stor del av befolkningen ut mot kristna fångar i Nordafrika, andra utväxlades mot kristna fångar i Granada åter andra såldes som slavar medan en del lyckades köpa sig fria. Runt två tusen familjer från Kastilien fick hus och hem gratis i Málaga.
På nyårsafton 1491 befann sig Isabel och Fernando i Santa Fé utanför Granada. Det gick bara några dagar in på det nya året 1492 så hade de katolska monarkerna intagit Granada och slottet Alhambra.

Giftermålet mellan drottning Isabel av Kastilien och kung Fernando av Aragonien skulle göra att Spanien hamnade på kartan och blev en världsmakt på 1500-talet där solen aldrig gick ned. Isabel och Fernando ligger begravda i det kungliga gravkapellet i Granadas katedral.

Aktuell
Under de senaste månaderna har vi kunnat följa drottning Isabels äventyr i den välgjorda tv-serien som bär hennes namn och som har visats i spansk tv under måndagskvällar. Fuengirolas borgmästare Esperanza Oña presenterade nyligen en rad aktiviteter som kommer att arrangeras från den 19 november till den 17 januari under temat ”El legado de los Reyes Católicos”, Arvet från de katolska monarkerna. Den stora händelsen blir när en tre meter hög staty i brons av de katolska kungaparet kommer att invigas på ett nytt torg framför gamla kommunhuset.

I Fuengirola minns man historien och borgmästaren betonar att hon skulle önska att alla borde känna mer för den spanska historien.
– Tack vare de katolska monarkerna, speciellt drottning Isabel, existerar Spanien idag.

Därför kommer de katolska monarkerna att hyllas och en staty kommer att invigas.
– För att fira detta har vi för avsikt att anordna en rad evenemang som för oss närmare vårt lands historia. Vi kan känna stolthet över Spanien som har monarki och är ett av de äldsta länderna i Europa.
De kulturhistoriska veckorna i Fuengirola öppnade den 19 november med föreläsning av den erkände professorn Antonio Garrido Moraga från Sevilla universitet. Temat på föreläsningen var ”El Reino de Aragón y su relación con Cataluña”, Aragoniens kung och förhållandet till Katalonien.

Totalt är det tre föreläsningar med Antonio Garrido Moraga. Den 2 december var temat ”Nacimiento de un Reino: El Estado Moderno”, Ett rikes födelse, den moderna staten. Den 16 december arrangeras ytterligare en föreläsning under temat: ”Isabel La Católica. Una mujer adelantada a su tiempo”, Katolska Isabel, en kvinna före sin tid. Samtliga föreläsningar på kommunhuset.

Från den 3 december till den 17 januari arrangeras utställningen ”Los Reyes Católicos y Fuengirola” i Fuengirolas stadsmuseum. Ett av flera intressant föremål kommer från kommunarkivet i Málaga och visar en stadga som undertecknades av drottning Isabel. I stadgan uppmanas de som ingick i militärstyrkorna utmed kusten som exempelvis i Fuengirola att bo med sina familjer för att inte orsaka en befolkningsminskning.

En medeltidsscen spelas upp där drottning Isabel närvarar och skriver under fördraget i Tordesillas där Sydamerika delades upp mellan den spanska och portugisiska världen. Andra intressanta föremål vid utställningen är brev av Isabel liksom kungaparets krona och spira samt Fernandos svärd som har lånats ut av museet vid det kungliga gravkapellet i Granada.
En speciell visuell bildvisning visas på fasaden till Fuengirolas kommunhus den 2 till 4 januari 2014. Bilderna visar det gamla Fuengirola och det moderna Fuengirola.

För barnen väntar en tillställning med medeltidstema i centrala Fuengirola den 3 januari vilket gör att avenida Condes de San Isidro stängs av för trafik den dagen. En medeltidskonsert arrangeras den 17 januari klockan 20.30 i kyrkan Iglesia del Rosario på kyrktorget under temat ”Artefactum Música Medieval”.

Bronsskulptur av de katolska monarkerna
Fuengirola kommun satsar 19.500 euro på en staty av Reyes Católicos, de katolska monarkerna. Oppositionen anser att det är ett slöseri med pengar medan de styrande anser att det är en turistinvestering.
Skulpturen av los Reyes Católicos, det vill säga Fernando II av Aragonien och Isabel I av Kastilien, placeras på det lilla torget framför det gamla kommunhuset. Torget får namnet plaza de los Reyes Católicos.
Inte helt oväntat kommer det kritik från Izquierda Unidas José Miguel López España som menar att kostnaden, 19.500 euro, är att slänga pengar i sjön. Lika kritisk är socialdemokraten Juan Pedro Álvarez del Pozo.
De styrande i kommunen vill å andra sidan värna om landets rika kulturarv. Tidigare har kommunen bjudit in utbytesstudenter vid Svenska skolan i Fuengirola till att besöka borgen castillo Sohail för att lära sig mer om platsen.
Den 7 augusti är årsdagen då de katolska monarkerna återerövrade borgen Sohail. För att hedra det katolska kungaparet Fernando och Isabel får därför staden en staty var det kända kungaparet.
”Vi vill erkänna dem som en viktig och grundläggande del av vår historia, inte bara i Spaniens historia, utan även för vår stad” säger borgmästaren Esperanza Oña i en kommentar.
Bronsstatyn mäter tre meter och placeras på torget framför gamla kommunhuset. Skulpturen är gjord under ledning av Rosario García.