Har du funderat någon gång över hur man på bästa sätt kan förbättra sin golf? Svaret enligt golfindustrins marknadsföringsråd är att spendera stora summor på klubbor och annan utrustning för att du skall bli bättre än dina medspelare, eller dina vänner. Av Dr Mark Lane

Trots att det spenderas mer och mer på ny teknologi inom golfen, har inget förändrats för den normale golfaren. Golfgurun Bob Rotella säger. “För 15 år sedan hade genomsnittsgolfaren i Amerika hcp 16.2. Hos kvinnliga golfare var genomsnittet 29. Idag är genomsnittet 16.2 för män och 29 för kvinnor”. Om utvecklingen inom golfteknologi inte förändrat golfarens prestationsförmåga, vilka andra
alternativ finns?

Tiger Woods förändrade hur golfare tränar genom sina fysiska rutiner och att besöka gymmet. Han har sagt: “att lyfta vikter och besöka en kiropraktor med jämna mellanrum har gjort mig till en bättre golfare. Jag har gått till en kiropraktor så länge jag kan minnas. Det är lika viktigt för min träning som att träna min swing”.

Det faktum att han är den mest framgångsrike och bäst betalda golfare i världen under många år, ger oss en orsak att vara uppmärksamma på vad han gör. Tigers fokus på sin kropp, den maskin som förflyttar golfbollen, gav honom övertaget över sina konkurrenter. Genom att förbättra funktionen i ryggrad, höfter, axlar och andra leder, har kiropraktik hjälpt till att öka golfarens rörelseförmåga. Vilket i sin tur ger ökad styrka, en längre drive och även bättre finess i närspelet. Resultatet: lägre handicap. Det här är visserligen inga nyheter eftersom 72 % av professionella golfare redan vet detta och regelbundet besöker en kiropraktor.

Vad en kiropraktor är intresserad av, är samarbetet mellan nervsystem och ryggrad och hur detta påverkar dig och din hälsa. Behandling primärt av ryggraden genom s.k. justeringar, förbättrar neurologiska funktioner och kan ge smärtlindring samt ökad flexibilitet, koordination, styrka och tempo. Detta är intressant för alla idrottare och definitivt för golfare där marginalerna mellan vinst och förlust blir allt mindre. Kiropraktik är ett logiskt val för er som söker förbättring på naturlig väg.

Men varför väljer vi ändå teknologin? Jag tror att det beror på att det är lättare att köpa bättre golfspel än att lägga ner en massa tid på att komma dit. Att bli bättre är lätt om du är villig att lida pin. Golf swingen är inte gratis och kan inte köpas. Den måste förtjänas. Att jobba med att förbättra sin kropp och sina kunskaper kan vara frustrerande och tidsödande. Men det är tiden och hårt arbete när du inte spelar, som skiljer de bästa från resten.