Efter fem år i Torrevieja skulle William Sadik från Örebro sälja sitt radhus. Medan det låg ute till försäljning drabbades fastigheten av ockupanter som bytte lås.

På sociala nätverk uppmärksammas de som har sommarboende i Playa Flamenca med omnejd.

”Vi har just precis fått reda på att vi haft ockupanter i vårt radhus som stått över längre tid. Varit ute till försäljning och i samband med att huset skulle visas upp av mäklare för potentiell kund visade det sig att ockupanter tagit över och bytt ut samtliga lås på dörrarna. Polis och advokat kontaktad. Enligt polisen är det flera grannhus som ockuperats”.

Inför visning

Svenska Magasinet har kontaktat ägaren till radhuset. William Sadik berättar att när mäklaren kom till radhuset på calle Clemenules i Urbanizacion Playa Flamenca inför en visning så hade något bytt lås.

Läs mer: Alicantes borgmästare vill upprätta polisenhet mot bostadsockupanter

Annons

– Mäklaren ringde mig och frågade om jag hade varit och bytt lås, säger William Sadik. Det var husockupanter som härjar i området som hade gjort det.

William hade lämnat nycklarna till mäklaren eftersom radhuset var till försäljning. Då passade någon eller några på att byta lås när fastigheten var obebodd.

Fyra radhus

Enligt Torreviejapolisen är det fyra radhus i samma område som har drabbats.

I Williams fall handlade mäklaren snabbt och kontaktade polisen. Samtidigt byttes låset så att inte ockupanterna kunde ta sig in.

Läs mer: Spaniens nya bostadslag: Upp till två år innan bostadsockupanter vräks

William poängterar hur viktigt det är att grannar och bekanta hjälps åt och håller uppsikt.

– Det är jättebra att man hjälps åt, att alla hjälper varandra och håller uppsikt. Det finns perioder under året då bostäder står tomma. Många har ju det som en semesterbostad eller kanske bara tillbringar vinterhalvåret i sin spanska bostad, säger William Sadik.

Exit Okupa

På sociala nätverk berättas det om skräckscenarier där svenskar har fått se sina semesterbostäder tas över av ockupanter. Komplicerade vräkningprocesser gör att många anlitar firmor som Exit Okupa som är specialiserade på att avhysa ockupanter.

Läs mer: Spanien just nu – dags att slänga ut ockupanter