Till helgen väntar höstens första utställning Köpa Hus Utomlands i Svenska Mässan i Göteborg.

Nu kommer tecken som visar att svenskarnas bostadsköp i Spanien börjar ta fart igen.

Svag krona inflation och ett världsläge som kunde vara bättre. Det är områden som kan bromsa svenskarnas hunger i att köpa en semesterbostad i värmen.

Vändning

Vi ser en skillnad jämfört med i våras, säger Björn Simonsson, VD för arrangören Fair Media International AB.

Nu kommer det siffror som talar om en vändning, dock försiktig och något avvaktande.

Annons

– Vi ser vändningen när vi tittar på höstens mässor. Stockholm är förhållandevis bra bokat. Det är en skillnad jämfört med i våras, säger Björn Simonsson, VD för arrangören Fair Media International AB.

3.000 till 4.000 besökare förväntas i Göteborg. Den 14 till 15 oktober arrangeras Köpa Hus Utomlands på Stockholmsmässan dit 5.000 till 6.000 väntas. Och det finns bra med objekt.

– De värsta åskmolnen har dragit bort. Under mina 20 år har inte alla parametrar pekat fel, vilket gör att jag nu ser en lättnad. Det går ett tag och sedan blir det återhämtning igen, säger en positiv Björn Simonsson.

Livskvalitet

Till helgen är det dags för Svenska Mässan i Göteborg.

De tusentals som väntas till bostadsmässan är intresserade av att köpa i utlandet.

– Och tidsklockan tickar. Livet rullar på. Det finns mycket att väga in. Det är inte bara en investering i pengar, det är en investering i livskvalitet. Det finns fortsatt många som tjänar bra med pengar och vill placera dem i bra investeringar.

För till skillnad mot Sverige har Spanien inte sett någon minskning på bostadspriserna. Under andra kvartalet steg priserna med 3,1 procent, vilket ligger i linje med den årliga prisuppgången. Nya bostäder blev 4,1 procent dyrare och begagnade 2,7 procent. Genomsnittspriset per m² ligger på 1.952 euro vilket är det högsta sedan slutet av 2008.

– Åter andra kan delfinansiera sitt köp med uthyrning.

Starta eget

Seminarierna lockar intresserade. Nu blir det en del om att starta eget i Spanien.

Björn Simonsson ser även ett intresse bland svenskar att lämna landet för gott. Speciellt yngre och de i 40-årsåldern.

– Det gör att vi denna säsong testar med seminarier om att starta eget och jobba i Spanien. Vad ska man tänka på och vilka möjlighet finns det liksom hur man flyttar verksamheten utomlands.

Det finns planer på en ny del vid mässan i fortsättningen kring temat arbeta utomlands.

– Jag är redan nu i kontakt med arbetsförmedlingen. Jag besökte tidigare en liknande mässa i Nederländerna där hundratals företag ställer ut kring jobbmöjligheter i utlandet.

– Det finns mycket positivt med att jobba utomlands. Dessutom att utnyttja löneläget med effekten av euro.

Ökning

 

Ny statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores visar att under andra kvartalet gjordes 667 bostadsaffärer i Spanien av svenskar. Det var en ökning med 6,9 procent jämfört med det första kvartalet.

Jämfört med andra kvartalet ifjol är dock siffran låg. Då gjorde svenskarna 1.033 bostadsaffärer i Spanien.

Läs mer: Färre svenskar köper bostad i Spanien

För även om de svenska fastighetsköpen ökar marginellt noteras den näst högsta nivån av utländska fastighetsköp någonsin i Spanien. Under andra kvartalet svarade utlänningar för 14,94 procent av alla fastighetsköp, en ökning med 0,4 procent och den näst högsta siffran någonsin.

Billigare än sommarstuga

För den som är på jakt efter ett fritidshus och är öppen för något annat än den traditionella sommarstugan i Sverige kan det vara värt att utforska möjligheterna i Spanien. En genomgång från mäklarföretaget Bjurfors tidigare i somras visar att man i regel får betydligt mer för pengarna i soliga favoriter som Spanien, Portugal och Italien.

I genomsnitt ligger köpet utomlands på ungefär hälften av kostnaden i Sverige. Andra jämförelser sticker ut som att för priset av ett fritidshus i Göteborgs skärgård kan du få hela tre hus på Costa Blanca.

Träffa oss

EvaLotta och Johan Pettersson från Svenska Magasinet och systertidningen Spañien Magasinet är på plats på Svenska Mässan lördag och söndag. Du är varmt välkommen att besöka oss och prata Spanien och hämta ett gratisex av tidningen.

Fakta/Fastighetsmässan Köpa Hus Utomlands

Svenska Mässan, Mässans Gata 23, 412 94 Göteborg. Öppettider: 10.30-17.00

Representerade länder: Spanien, Portugal, Cypern, Albanien, Madeira, Kanarieöarna, Frankrike, Kap Verde, Mauritius, Norra Cypern, Thailand och Turkiet.

Läs mer på: fairmedia.se/sv/

Seminarieprogram både lördag och söndag:

Sal 1

11.30 Spanien

12.30 Pensionering utomlands

13.15 Skatt vid bolagsförsäljning

14.00 Spanien

15.00 Starta företag i Spanien

15.30 Skatter vid utflyttning

Sal 2

11.00 Albanien

11.45 Mauritius (på engelska)

12.30 Köpprocessen i Spanien

13.30 Frankrike

14.30 Portugal

15.30 Thailand

Kommande Köpa Hus Utomlands 2023/2024

Stockholmsmässan, 14 – 15 oktober

Malmömässan, 3 – 4 februari