För första gången på två år sjunker bostadspriserna generellt i Málagaprovinsen.

Däremot fortsätter hyrespriserna att stiga och når 13,70 euro per kvadratmeter.

Det visar den senaste rapporten från ett av landets främsta värderingsföretag Gesvalt som mäter bostadsmarknaden i Spanien.

Från att Spanien började öppna upp under Covid-19-pandemin har bostadspriserna i Málagaprovinsen ökat. Efterfrågan på en bostad har varit rekordhet på Solkusten mycket beroende på det stora intresset från utlandet.

Annons

Att kunna arbeta på distans inom olika sektorer har skruvat upp efterfrågan på bostäder. Det har gjort att den har varit högre än byggherrarnas kapacitet för nybyggt. Vilket har varit en orsak till en prisuppgång som har varit ostoppbar fram till nu.

Enligt den senaste marknadsanalysen från Gesvalt ser vi nu ett tendbrott som visar på en minskning med 3,8 procent de senaste tre månaderna. Observera att detta är genomsnittspriset. Lokalt och inom vissa segment kan priserna fortsatt stiga. I exempelvis Málaga stad stiger priserna fortsatt dock med bara 1,8 procent.

Närmare bestämt sjunker det genomsnittliga kvadratmeterpriset från 2.446 till 2.352 euro. Även om det är en liten minskning är det ett trendbrott eftersom det är den första prisminskningen som registrerats under de senaste två åren eller sedan tredje kvartalet 2021.

Att ränteuppgången har minskat antalet tecknade bolån pekas ut som en orsak.

Å andra sidan visar rapporten från Gesvalt att hyrespriserna fortsätter att öka både när det gäller Málaga stad, provinsen som helhet och de största kustkommunerna. I genomsnitt uppgår hyran till 13,70 euro per kvadratmeter.

I Marbella uppgår hyran till 19 euro per månad och kvadratmeter i genomsnitt. I Estepona 14,37 euro per månad per kvadratmeter. Billigast är det i Vélez-Málaga med 7,13 euro per månad och per kvadratmeter.

På tisdagen kom det även nya försäljningssiffror över bostadsmarknaden i Spanien från landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) som visar att marknaden föll med 14,4 procent i augusti jämfört med samma månad ifjol. Det är den största nedgången sedan pandemin.

Bostadsaffärerna i Spanien har därmed minskat sju månader i rad.

I augusti gjordes totalt 49.252 bostadsaffärer i Spanien vilket är den lägsta siffran sedan 2020.