Tio personer omkom i den våldsamma branden i Valencia i förra veckan. Arkitektkollegiet i Málaga bekräftar att det finns liknande byggnader med brandfarligt material även på Solkusten som i Marbella.

Bostadskomplexet i Valencia som brann består av två höghus på 14 respektive 10 våningar med totalt 140 lägenheter. Byggnadens isolering pekas ut som trolig orsak till eldens snabba spridning. Ett isoleringsskum bakom aluminiumplattor som täcker byggnaden fungerar utmärkt bra för att isolera mot värme och kyla. Men det beskrivs som mycket brandfarliga.

I en artikel i dagstidningen La Opinión de Málaga säger Susana Gómez de Lara vid Colegio de Arquitectos de Málaga att det finns liknande fastigheter på Solkusten, med både bostäder och kommersiella fastigheter, som byggdes för flera år sedan med samma material.

– Men det finns ingen anledning att skapa panik. Men de som är oroliga och vill veta mer är välkomna att kontakta arkitektkollegiet i Málaga, säger Gómez de Lara.

Annons

Materialet Polyuretan ingår i en grupp av polymerer som kan ges mycket olika materialegenskaper: termoplast, härdplast, cellplast, cellgummi, massivt gummi, termoelast, lack, lim och fiber.

– Polyuretan har en viss motståndskraft mot eld men vid en viss temperatur frigör den aerosoler som gör den mycket brandfarlig, säger Susana Gómez de Lara till tidningen.

Samtidigt var det torrt och med starka vindbyar skapades en skorstenseffekt. Det var en ventilerad fasad med en sandwichpanel av aluminium och där luftkammarna inte var indelad i fack. Detta bidrog till att elden spred sig mycket fort.

Byggnadstekniken ändrades efter 2017 och branden vid Grenfell Tower i London. 2020 begränsas användningen av vissa material som polyuretan i bostäder och höga byggnader.