På måndagen samlades kommunfullmäktige i Marbella för att godkänna den allmänna planeringen PGOM (Plan General de Ordenación Municipal) som är ett av fler steg till ny stadsplan. Marbella kommer att uppfylla kriterierna i den nya lagen (LISTA) för hållbarhet i Andalusien.

Miljö, ekonomi och social hållbarhet är grundpelare i Marbellas nya stadsplan.

I den nya allmänna planeringen som röstades igenom ingår även en framtida järnväg med stationer i San Pedro Alcántara, Puerto Banús, Marbella centrum, sjukhuset Hospital Costa del Sol, Elviria och Calahonda.

Idag röstade kommunfullmäktige i Marbella för att godkänna den allmänna planeringen PGOM.

Borgmästaren Ángeles Muñoz talar om en grön stadsmodell.

Annons

– Målet är en grön stadsmodell där vi har mer grönytor än vad lagen kräver. Vi har 16 kvadratmeter grönyta per invånare när lagen kräver minst fem, säger Muñoz till Diario SUR.

Marbella är en kommun med nästan 600 bostadsområden eller urbanisationer. Huvudtanken med Marbellas utveckling inom miljö, social och ekonomisk hållbarhet är att arbete, fritid och servicecenter ska ligga inom 15 minuters promenad.

Det betyder också att tjänster måste flyttas för att komma närmare bostadsområden som nu upplevs isolerade.

– Servicetjänster, grönområden och områden för expansion ska komplettera varandra och fungerar som stöd för redan befintliga bostadsområdena.

Efter att kommunfullmäktige godkänt den allmänna planeringen följer ett antal steg där olikas myndigheter ska ge grönt ljus.

Det slutgiltiga godkännandet av stadsplanen väntas först i början av 2024.