I tidigare utgåva betonade vi den ypperliga tidpunkt som nu utgör för svenska bostadsägare på Costa del Sol i Spanien att sälja sina bostäder.

Den blomstrande fastighetsmarknaden och den gynnsamma valutakursen till svenska kronan skapar en optimal period för att maximera avkastningen på försäljningen.

Gustav Håkansson, franchisetagare på SkandiaMäklarna Costa del Sol. Tel: +34 684 130 020

För att hjälpa dig optimera denna möjlighet, guidar Gustav Håkansson, Franchisetagare på SkandiaMäklarna Costa del Sol, oss genom de viktiga skatteaspekterna som du bör vara medveten om innan du sätter igång.

Vad kostar det att sälja en bostad i Spanien?

  • Jag får ofta frågor relaterade till skatter i samband med en bostadsförsäljning.

Eftersom bostadspriserna har stigit stabilt sedan 2014 är det många som idag säljer med vinst och den första parametern att ha i beräkningarna vid en försäljning är just kapitalvinstskatt eller reavinstskatten.

Annons

Om man som säljare är ”icke-resident” i Spanien betalar man 19% av vinsten efter avdrag för kostnader som är direkt kopplade till försäljningen.

Är man däremot resident och fast bosatt i Spanien gäller en trappa mellan 19 – 28% beroende på hur stor vinsten är.

Upp till 6.000€ i vinst är skatten 19%, på summan mellan 6.000€ och 50.000€ är skatten 21%, summan mellan 50.000€ och 200.000€ är skatten 23%, mellan 200.000€ och 300.000€ är det 27% och slutligen betalar man 28% på all vinst över 300.000€.

50% av skatten går till spanska staten och den andra hälften går till den autonoma regionen som till exempel Andalucia.

Spanska Skatteverket har en metod för att säkerställa att ”icke-residenta” säljare inte lämnar landet utan att betala för sig. Det gör man via att hålla in 3% av försäljningsbeloppet som ett förskott på eventuell reavinst. Är vinsten mindre än det beloppet så betalas mellanskillnaden ut till säljaren, och är beloppet större får man göra en extra inbetalning. Jag brukar räkna med att det kan ta upp till 1 år att få tillbaka mellanskillnaden.

Den andra skatten som man betalar vid en försäljning heter Plusvalia på spanska.

Det är en kommunal skatt som baseras på taxeringsvärdet mellan köp och försäljning. Uträkningen görs via en multipel på taxeringsvärdet som variera beroende på vart bostaden är belägen och hur länge man har ägt bostaden. Det spelar alltså ingen roll om man faktiskt har sålt med vinst eller inte.

Detta är något som din mäklare bör ta fram åt dig inför en försäljning.

En annan vanlig fråga är om man ska ta upp försäljningen i sin svenska deklaration. Det enkla svaret på den frågan är ja. Eftersom den spanska vinstskatten är 19% och den svenska är 22% bör du deklarera skillnaden på 3% i din svenska deklaration, säger Gustav Håkansson hos SkandiaMäklarna Costa del Sol.

Sammanfattning:

Kapitalvinstskatt på reavinsten:

  • 19% för icke-residenta säljare
  • Stege mellan 19% – 28% för residenta säljare

Spanska skattemyndigheten håller inne 3% av försäljningsbeloppet som ett förskott på vinstskatten.

Skatteskillnaden för reavinsten bör tas upp i din svenska deklaration.

Plusvalia:

Kommunal skatt som baseras på taxeringsvärdet och varierar beroende på hur länge man ägt bostaden och vart den är belägen.

Vill du veta mer?

Vi kan hjälpa dig med både försäljning och köp av bostad. Kom förbi vårt kontor i Fuengirola eller Marbella för att ta en fika tillsammans och diskutera mer.