För många av våra kunder kommer det som en överraskning att mäklarens roll fungerar på ett annat sätt i Spanien jämfört med i Sverige.

Av Genevieve Wendelin, e-post: genevieve.wendelin@bjurfors.se Tel. +34 666 447 334

I Spanien kan flera mäklare sälja samma bostäder, då säljaren av bostaden har valt att anlita flera mäklarföretag. Det innebär att du ibland kan se en och samma bostad på nätet listad till olika priser samt annonserad med olika bilder. Det är vanligt att du har 2 olika mäklare genom bostadsaffären, en som representerar säljsidan och en som representerar köpsidan.  Att välja en erfaren väletablerad mäklare i området där du ska köpa kommer att ge dig korrekt information om vad som verkligen finns tillgängligt och ger dig en enklare och tryggare upplevelse, du sparar tid och dessutom blir det en mycket roligare resa.

Mina tips för att välja rätt mäklare:

Läs på – jämför olika mäklarfirmor, läs recensioner och var källkritisk. En Här kan du läsa om aktuella ämnen som handlar om att sälja eller köpa bostad på Costa del Sol. väletablerad mäklarfirma med kontor och lång erfarenhet, kunskap och som kan det spanska språket kommer att kunna hjälpa dig tryggt hela vägen. Hitta kontaktuppgifterna till den utvalda mäklaren på hemsidan och boka ett möte med henne/honom. Träffa gärna mäklaren först på kontoret för att skapa dig ett första intryck, det är värt din tid att hitta rätt!

Våga ställa frågor – Vilken prisnivå är det som gäller på de olika orterna?  Både det aktuella marknadspriset och utvecklingen de senaste åren. En erfaren mäklare har lokalkännedom och kan ge er den senaste statistiken från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores och värderingsinstitutet Tinsa och kommer åt lantregistret El Catastro samt det gemensamma mäklarsystemet där alla mäklare listar bostäderna Resales. En erfaren mäklare kan också hitta objekt genom sitt etablerade kontaktnät, objekt som säljaren kanske inte vill lägga ut på den öppna marknaden och som inte finns på någon websida. Många bra affärer görs utan någon marknadsföring och med hjälp av en erfaren mäklare.

Annons

Långsiktighet och förtroende – Håll en öppen, ärlig dialog så det blir lättare för mäklaren att lära känna dig och din familj och hitta det hemmet som uppfyller era förväntningar och era kvalitetskrav. Ofta är din mäklare med långt och länge efter tillträdet och förhoppningsvis även många år senare när du vill sälja den första bostaden och uppgradera till nästa.

En bra mäklare har tillgång till hela marknadens utbud och kan hjälpa dig genomföra köpet, oavsett vilken mäklare som har listat fastigheten, med den tryggheten som det innebär. Denne har koll på lokala regler och lagar och talar det lokala språket. Dessutom kostar det inget att ta hjälp av oss när du köper en bostad. Vi tar dig hela vägen hem.