När jag först flyttade till Málaga år 1993 för att studera spanska, så var själva Málaga en tråkig och relativt smutsig stad, vad jag vill minnas. Då bodde jag precis som nu, i Torremuelle i Benalmádena kommun och tog tåget in varje dag, sedan promenerade jag in till gamla stan där språk-universitetet låg på 90-talet.

Vilken förändring staden har genomgått sedan jag först kom hit, och ännu finns storartade planer för fortsatt expandering och förändring. Nu för tiden så tar familjen och jag gladeligen”pendeln” in till stan för ett trevligt restaurangbesök, en konsert eller enbart shopping, och ibland stannar vi även över natten.

Av Jennifer Fogelberg-Clarke, Startgroup svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: jennifer@startgroup.com Tel 952 90 48 90

Den senaste stadsplanen för Málaga togs fram år 2011, och det är väl främst från den tiden man kan se en överväldigande förnyelse av staden. Det är märkbart att planeringen fokuserats på ett grönare och hälsosammare leverne, där cykelbanor byggts och mycket av stadstrafiken har letts om för att göra stadskärnan mer promenadvänlig.

Kryssningshamnen, Muelle Uno, har gjort Málaga stad till en ny europeisk”hub” för alla världens kryssningsturister. Denna hamn kommer nu att utökas med nästa etapp, Muelle Heredia – en lyxbåtshamn och inplanerat finansiellt centrum med inte mindre än 15 moderna kontorsbyggnader.

Om man kommer från Fuengirola eller Marbella och tar kustvägen in till Málaga centrum möts man av en enorm byggarbetsplats där Picasso Málaga Towers nu uppförs, 3 fantastiska skyskrapor. De västra delarna utmed stranden är relativt orörda och här ser vi redan en stor förändring i både arkitektur och nytänkande. Många utländska investerare har lagt stora pengar i detta lyxiga projekt, som promoteras av Málagas mest kända skådespelare, Antonio Banderas. I tillägg så har vi de senaste åren haft många företag som till exempel Vodafone och Google som etablerar sig i staden.

Förändringsprocessen av Málaga stad har även starkt påverkat prisutvecklingen på bostäder mellan Málaga och Fuengirola. Benalmádena, som är en stor och varierad kommun har blivit extra populär, då som ovan nämnt tåget är ett fantastiskt kommunikationsmedel både till flygplatsen, Málaga stad och till Fuengirola. Områden som El Higuerón har blivit en mycket intressant plats, då man kan köpa sig en modern bostad med havsutsikt samt närhet till strand, förstklassigt gym, hotell, affärer och restauranger etc till ett relativt bra pris. Många svenskar och andra skandinaver, samt holländare och belgare har fastnat för detta område, men även spanjorer, kända fotbolls och basketspelare framför allt. Det finns fortfarande prisvärda investeringar att ta del av.

Området runt Benalmádena Pueblo, som Rancho Domingo och La Capellanía, kantas av gedigna och etablerade villor, helt till skillnad från de nybyggnationer som uppförts de senaste åren. Själva byn, Benalmádena är en riktig pärla, med traditionella radhus och lägenheter i andalusisk stil med många vackra gator och små torg, så det finns något att välja på för alla, vare sig man vill ha modernt eller äldre med mer karaktär.

Vi finns till hands på vårt kontor i Torrequebrada, mitt emot de kända casinot, om ni har frågor eller behöver hjälp med fastigheter mellan Málaga och Fuengirola.

Om artikelförfattaren: Jennifer Fogelberg-Clarke är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, och har bott på Costa del Sol sedan 1995.Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. StartGroup som har kontor i Cala-honda och La Cala, Mijas Costa samt i Torrequebrada, Benalmadena. StartGroup har för närvarande över 500 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 10 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com