”Hur ser marknaden ut ? Och vad tror ni om framtiden?” kan nog vara de vanligaste frågorna vi får från våra kunder och från folk överlag.

Av Lisa Pettersson, Åsa Pettersson Real Estate

Vi skulle önska att vi hade den där magiska kristallkulan för att kunna se in i framtiden och ge ett glasklart svar. Istället blir svaret en blandning av vad vi vet och vår magkänsla.

Om det är något vi kan slå fast efter så många år i mäklarbranschen på Solkusten i Spanien så är det att marknaden går upp och den går ner men på lång sikt stiger ändå priserna. Under sommaren har flera experter uttalat sig om att priserna till och med kommit upp till de priser som var innan krisen 2008.

Annons

De stora kriserna var ju dels i början på 90-talet och krisen 2008 minns vi alla. I början av 2000-talet hade vi kontoret på Avenida Los Boliches i Fuengirola och kunde då räkna till ett 20-tal mäklare på samma lilla gata. Tyvärr fick många av dem slå igen sina lokaler då men i takt med att marknaden började röra på sig igen så öppnade eller nyöppnade många. För drygt två år sedan kom ju sedan nästa stora kris, denna gång av ett helt annat slag då Corona-viruset lamslog hela världen. Olika länder tacklade detta på olika sätt men här i Spanien var det strikt karantän hemma som gällde under våren 2020. Då trodde vi att marknaden skulle störtdyka och våra säljare skulle ringa i panik och vilja sälja sina bostäder men istället valde de allra flesta, både säljare och köpare att sitta lugnt i båten.

Skillnaden mellan 2008 då många tvingades sälja på grund av att de blivit av med sina jobb så gick spanska regeringen 2020 in med permissionsstöd vilket räddade många spanska hushåll. Hösten 2021 när de flesta hade fått sina sprutor och började vilja och kunna resa igen så märkte vi en starkt ökad efterfråga på bostäder här på kusten. Sedan skakade världen igen i februari 2022 då Ryssland gick in i Ukraina. Då fick vi flera samtal från oroliga kunder som undrade hur detta skulle påverka marknaden. Det resulterade i några lugna veckor men sedan kom ruljangsen igång igen. Enligt de senaste rapporterna har det senaste årets prisstegring mattats av något. Vi märker dock ingen avmattning på efterfrågan och det är nu istället brist på bra objekt.

Så hur ser marknaden ut?

Inflation och höjda räntor är numera ett faktum. Men ett faktum är också att spanska sydkusten har fler soltimmar och ett behagligare klimat än Skandinavien och norra Europa. Med andra ord är det fortsatt många som söker boende på kusten, antingen för att flytta ner permanent eller för att ha ett semesterboende. Vi pratar ofta om utländska köpare men vi ska inte glömma den inhemska marknaden. Kusten är också semesterort för otroligt många spanjorer från inlandet som söker bostad för att spendera långhelger och semestrar.

Den där berömda kristallkulan saknar vi som sagt men om vi då istället ska lita på vår erfarenhet och magkänsla så ser vi ljust på framtiden. Och skulle marknaden gå ner så vågar vi lita på att den tids nog går upp igen. Vi finns här för att guida er genom ett köp eller en försäljning för att det ska bli så bra om möjligt!