Rekordsiffror de senaste 15 åren och klar etta i Spanien om man jämför försäljningssiffrorna baserat på det totala beståndet av bostäder. Fram till juli gjordes 25.650 bostadsköp på Costa del Sol och i provinsen Málaga. Det är en ökning med 48 procent jämfört med samma period ifjol och den högsta siffran på 15 år.

Mäklarna ler när de går till jobbet. Försäljningssiffrorna för 2022 ligger mycket nära siffrorna för fastighetsboomen 2007 då 26.300 bostadsköp registrerades.

Endast Madrid, Barcelona och Alicante redovisar högre försäljningssiffror än provinsen Málaga, enligt statistik från INE.

Men Málagaprovinsen är klar etta om vi ser till antalet bostadsköp i förhållande till beståndet av bostäder. Då är det 44,7 försäljningar per tusen fastigheter hittills under det senaste året, enligt uppgifter som tagits fram av konsultföretaget Tinsa baserat på siffror från Bostadsdepartementet.

Efter Málagaprovinsen kommer Castellón (39), Almería (38,2), Alicante (35,1), Tarragona (31,6), Madrid och Balearerna (30,2).

Men viss avmattning av fastighetsmarknaden förväntas i slutet av året.

Dynamiken kvarstår inom bostadsmarknaden med fler köp och högre priser än ifjol. Men det nuvarande ekonomiska läget präglat av inflation, ränteuppgång eller bristen på bostadsbestånd gör att en stabilisering och viss avmattning förväntas, enligt experter och bedömare.