Benalmádena på Costa del Sol vill bekämpa ”boomen” av turistbostäder genom att lansera en budget på totalt 700.000 euro för att främja långtidsuthyrning av bostäder på ett till fem år.

Att turister pressar upp bostadspriser och försvårar för lokalbefolkningen, i synnerhet för ungdomar att köpa eget eller skaffa hyresbostad, har blivit ett dilemma i Spanien.

Mallorca på Balearerna har bland de dyraste bostadspriserna i hela Spanien. Här vill de lokala myndigheterna ändra på det och förbjuda utländska köpare.

Benalmádena på Solkusten vill begränsa ”boomen” av turistlägenheter genom att införa bidrag och hyrestak.

Bland kraven för att hyresvärden ska få bidraget är att denne hyr ut bostaden under en period på ett till fem år.

Dessutom får inte hyran överstiga 700 euro för lägenhet med ett sovrum, 800 euro för två sovrum och 900 euro för en lägenhet med tre eller fler sovrum.

Bidragen som hyresvärden får uppgår från 4.000 till 6 000 euro.

– Precis som i de flesta turistkommuner drabbas Benalmádena av problemet med tillgången till bostäder. Allt fler turister orsakar problem på bostadsmarknaden, med färre bostäder som är avsedda för långtidsuthyrning, säger borgmästaren Víctor Navas i ett pressmeddelande.

2016 hade Benalmádena kommun 2.000 bäddar i turistlägenheter. En siffra som 2023 har stigit till 27.000 bäddar.

Nyligen meddelade regionen Balearerna där Mallorca, Ibiza och Menorca ingår att de vill förbjuda de som inte är residenta från att köpa bostäder och fastigheter på öarna, skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Juan Pedro Yllanes vill förhindra bostadsköp för dem som inte är residenta på Balearerna.

Regionens vice president Juan Pedro Yllanes har bett den spanska regeringen att sätta press på EU i frågan. Anledningen är att ett sådant beslut skulle strida mot EU:s regler om fri rörlighet.

Det är utländska bostadsspekulanter som pressar upp priserna på bland annat Mallorca, Ibiza och Menorca till nivåer som lokalbefolkningen enligt de lokala myndigheterna inte har råd med.

Och när inte ägarna besöker sin semesterbostad skapas ”spökbyar” med tomma hus.

Under 2022 gjordes 39 procent av alla bostadsköp på Balearerna av utländska köpare.