Bostadsägare som inte betalar comunidad-avgiften kan hindras att utnyttja områdets gemensamma pool, sportanläggning, trädgårdar och parker samt grillplatser. Det är kontentan av lagen, Ley 10/2022, från 14 juni, och som har publicerats i statens officiella bulletin.

Många urbanisationer brottas med problemet med bostadsägare som inte betalar comunidad-avgiften till bostadsförening. Den nya lagen som kom i år gör det möjligt att stoppa bostadsägare som ligger efter med comunidad-avgiften att tillfälligt utnyttja områdets faciliteter.

Det säger Manuel Jiménez, president i Colegio de Administradores de Fincas i Málaga och Melilla i en intervju för Diario SUR.

Det betyder att om majoriteten tar ett beslut om detta så stoppas bostadsägare från att använda denna service om de ligger efter med comunidad-avgiften.

Annons

Genom att det nu finns en lag utökas rättssäkerheten för comunidaden.

Men det finns även orosmoln och risk för konflikter.

Gäster och turister som hyr en semesterbostad av en ägare som inte betalat comunidad-avgiften kan ovetande drabbas av konsekvenserna och de åtgärder som införts exempelvis neka dem tillgång till poolen.