Räkna med dyra bostäder på Solkusten så länge inte exploateringen av mark påskyndas. Det säger byggherrar som kräver mindre byråkrati som bromsar utländska investeringar.

Dessutom måste vägnätet och infrastrukturen förbättras.

Det var budskapet vid seminariet ”Málaga, un lugar para vivir e invertir”, Málaga, en plats för att leva och investera, som arrangerades av Diario SUR tillsammans med Colliers, TM Grupo Inmobiliario och Ginkgo Advisor.

Läs mer: Málaga älskas av både turister och invånare

Trots stigande priser och inflation är fastighetsbranschen het på Solkusten och främst i Málaga. Investerare, utländska köpare och residenta turister håller priserna uppe.

Annons

Samtidigt har medelklassen fortsatt stora svårigheter att hitta bostäder till rimliga priser. Det beror till viss del på att myndigheternas kvarnar mal långsamt med en byråkrati som sätter käppar i hjulet för att sjösätta nya byggprojekt.

Íñigo Molina, director vid Colliers Andalucía säger:

– Av det som säljs är 80 procent begagnade bostäder. Det är brist på nybyggt. Orsaken är att det inte finns någon byggbar mark. Det är köpare från Storbritannien, Belgien, Nederländerna, Skandinavien och länder i Östeuropa som köper.

José Manuel Martín Rojo från TM Grupo Inmobiliario säger:

– 15,7 procent av bostadsköpen görs av utlänningar som blir allt yngre. Medelåldern har sjunkit från 60 till 51 år och de är villiga att köpa dyrare och större med ett snittpris på 740.000 euro. 75 procent köper utan finansiering och 80 procent bestämmer sig på mindre än en vecka.

Antonio Truan, ansvarig för Ginkgo Advisor i Portugal och Spanien säger:

– Málaga överträffar Sevilla och jag med andra föredrar Málaga före Barcelona. Barn till tyska, franska och skandinaviska investerare uppmuntrar sina föräldrar att investera i Málaga eftersom det är mer lönsamt.

Det finns ett stort intresse bland skandinaver.

– Ta La Térmica-projekt exempelvis där vi redan har fått mer än tusen samtal från potentiella köpare. Av dessa är upp till 70 procent skandinaver, fransmän och tyskar med stark köpkraft som söker det som Málaga kan ge: lugn, säkerhet, hav och luft.