Pensionärer från Argentina och Nordamerika är nya marknader men britter, svenskar och holländare är fortsatt störst när utlänningar köper bostad på Solkusten.

Pensionärer som letar en andra bostad, distansarbetare eller investerare som letar efter möjligheter köper med utgångspriset 300.000 euro.

Britterna står för 14 procent av bostadsköpen. Därefter kommer svenskar (12%) och holländare (8%) bland utländska köpare. Det visar en undersökning som Inmobiliaria Sonneil låtit göra som tidningen La Opinión de Málaga hänvisar till.

Läs mer: Tillväxt är nyckeln till bostadsköpet

Britter, svenskar och holländare har stått för mer än en tredjedel av bostadsköpen under årets första kvartal.

Annons

Totalt för hela Spanien står utlänningarna för 13,3 procent av bostadsköpen. Flest köp av utlänningar görs i Alicante och Santa Cruz de Tenerife med Málagaprovinsen på tredje plats.

– Det är i huvudsak pensionärer eller de som är på väg att gå i pension som letar efter en bostad där de kan tillbringa länge perioder särskilt på vintern, säger Germán Pascual vid Inmobiliaria Remax i Torremolinos.

Klassiska bad- och turistorter som Marbella, Estepona, San Pedro, Fuengirola, Torremolinos och Mijas fortsätter att ligga i topp med närheten i strand och hav.

Distansarbetare eller digitala nomader har de senaste åren blivit en ny profil över köpare. De jobbar inom tekniksektorn, marknadsföring, grafisk design eller inom media och skriver artiklar i andra länder som Storbritannien och Tyskland.