Bougainvillan hänger över den vitkalkade muren där jag parkerar min bil, gatan sluttar framför mig i det gamla idylliska spanska området och framför mig ser jag havet glittra. Det är en underbar försommardag i vårt paradis, vindstilla, 20 grader och en klarblå himmel.

Susanne öppnar grinden för mig och jag kliver in i en liten oas, trädgården anlades på 60 talet och det måste varit ett geni då den än i dag trots att allt vuxit upp många gånger om är så välplanerad. Den stora palmen som breder ut sig som ett naturligt parasoll över poolen står helt perfekt på den vackra tomten. Susanne och Peppe bor växelvis i soliga Marbella och övrig tid i centrala Stockholm och känner att de hittat det helt perfekta sättet att leva.

-Vi får det bästa av två världar och har möjlighet att jobba på båda platserna utan problem, vi pendlar mellan länderna och har höjt vår livskvalité enormt. Susanne inledde sin inredningskarriär för cirka 30 år sedan.

– Jag har alltid varit kreativ och hjälpt mina kompisar med att måla, bygga, tapetsera och sy gardiner. Mamma och jag tapetserade om köket och vardagsrummet hemma i villan i Tierp när jag var 14 år. Några år senare sågade jag av den äkta jakarandapanelen på halva köksväggen och målade om den till min pappas stora förtret. Vi var bara så trötta på det mörka, sa mamma och jag.

Annons

– Efter årens kompis- och familjefixande som var superbra träning för mig, spred ryktet sig och jag började få ”riktiga” uppdrag. Jag gjorde det mesta själv i många år, från idé till färdiga projekt, stora som små. De senaste 25 åren har jag gjort större och större jobb och mina uppdrag får jag mest på rekommendation. 2010 började jag blogga om ”Inredning och design” på min bästa vän Pernilla Wahlgrens plattform ”Pernillas värld”. Det var slitigt många gånger att räcka till med blogg och tidiga arbetsmornar, men så många roliga uppdrag och fina kunder jag har fått tack vare bloggen. Bloggen är nu vilande sedan ett år tillbaka, men man kan fortfarande se mina före-och-efter från projekten där.

Susanne har även varit programledare i Äntligen hemma, jobbat som modell och visat kläder och spelat in flera reklamfilmer. – Som inredningsdesigner är det extra roligt att jobba hos privatpersoner tycker jag, det är lika spännande varje gång att komma hem till en ny kund för ett uppstartsmöte. Att se möjligheterna och få känslan av vad jag kan göra och vad som är möjligt inom kundens budget, och att ta hänsyn till kundens önskemål.

– Just nu styr jag upp ett stort hus inte långt ifrån vårt hem, det är perfekt, då jag kan klämma in veckans powerwalk mellan hemmet och jobbet och slå två flugor i en smäll. Alltid minst tre mil i veckan. Huset här i Marbella köpte vi ganska spontant, vi lånade vår kompis Pernillas hus i Benahavis, och fick då ett tips av en bekant om ett trevligt hus till salu i San Pedro. Ett riktigt renoveringsobjekt och det enda huset vi tittade på då, vi tänkte renovera och hyra ut tills vi kunde bo här längre perioder. Men det blev för d

yrt, (tack och lov) men mäklaren var på G och ringde oss några månader senare. Han ville visa oss ett par ställen han trodde vi skulle gilla. Peppe som var i Verbier och åkte skidor, vaskade sin flygbiljett och åkte till Málaga istället. Vi skulle åka till en ö i Thailand och vara borta i fyra veckor, så lika bra att åka ner innan, tyckte mäklaren. Vi pratade via FaceTime då jag var i Stockholm och det första huset mäklaren visade var vårt hus som vi nu bor i. Jag sa direkt till Peppe att det här ska vi ha, jag älskade den uppvuxna trädgården och utsikten till havet, men Peppe var absolut inte alls övertygad om varken hus eller läge så de fortsatte till flera ställen i San Pedro. Inget ställe kunde uppväga det första huset för mig, jag såg bara stjärnor trots det grymt övermöblerade huset. Vi var mitt i en pandemi och stötte på lite motgångar och ett Spanien som stängdeshelt. Den 16 juli 2020 flög vi så äntligen ner och satte vi nyckeln i vår drömbostad i ett stekhett Spanien, trädgården exploderade av blommor och lyckan var total.

Vi bestämde oss för att åka ner på hösten och stanna över vintern för att renovera huset, det behövdes verkligen. Vi jobbade på distans och renoverade där emellan, huset byggdes 1967 och behövde en stor portion kärlek, vi har bevarat mycket av det gamla och endast satt vår egna prägel. Jag älskar blandningen av gammalt och nytt berättar Susanne och känner sig ibland som en sakletare när hon letar efter det perfekta på nätet eller i sin närhet. –Jag är inte mycket för att bara riva ut och kasta utan tycker mycket om återanvändning, och funderar jag en stund så kommer jag alltid på en lösning.

 

Första våren i Marbella blev Susanne dålig, det visade sig vara cancer. Hon genomgick en omfattande operation augusti 2021 och det blev det avgörande beslutet för att fortsätta spendera vintrarna i solen. De bestämde sig för att leva fullt ut, att äga sin tid och göra det de båda drömt om och pratat så mycket om, men tänkt att det inte är möjligt innan de slutar att jobba.

– När vi tänkte om så såg vi att det faktiskt fungerar för oss att jobba och leva i två länder, att få det bästa av två världar och leva fullt ut. Det är ett beslut vi inte ångrat en sekund. Att få äta frukost ute i ”baren” och titta ut över vår djungel är det absolut bästa som finns.

När man köper ett gammalt hus med en uppvuxen trädgård, så är Susannes bästa tips att ha tålamod och vänta ut årstiderna, se vad som växer var och när. Man måste ta reda på vad som ska klippas ner och vid vilken tidpunkt. En trädgård behöver otroligt mycket kärlek om det ska frodas och må bra.

–Vi lägger ned mycket tid även fast vi har tre trädgårdskillar som kommer en gång i veckan. Vi har blandat upp vår gamla uppväxta trädgård med nya influenser och med tiden har vi lärt oss vad vi kan flytta och utveckla. Vi har återanvänt alla gamla krukor som fanns här och lyxen här är ju tex att pelargonerna och alla växter vi bara har framme på sommaren i Sverige står ute här året om, och de växer enormt. I trädgården har vi även lite ätbart och har vi tur trillar grannens avokado in till oss över muren.

– När jag växte upp i Tierp så hade mamma alltid sticklingar och sommarens gamla nedklippta pelargoner mm på alla ytor som gick. Hon tog kärleksfullt hand om dom tills det var dags att planteras ut igen. Jag har aldrig drömt om en trädgård, älskar att bo mitt i city. Men nu är det helt nya passioner som väckts i mig, eller är det åldern mån tro, haha. Jag tänker ofta på min barndom och min trädgårdsdkuktiga mamma när jag påtar runt här, en trädgård är ju alltid levande och blir liksom aldrig klar, Rom byggdes ju inte på en dag, och himmel vad vi lärt oss mycket. När det helt plötsligt första vintern under regnstormarna kryllade av sniglar i trädgården, och jag flyttade ut dem till andra sidan muren. När jag sen kom hem från min powerwalk i regnet dagen efter så såg jag massor av svarta prickar på muren. De var sniglarna som förstås var på väg tillbaka till alla godsaker, inte så smart att vara snigelsnäll.

Var rädd om det du redan har, var bra på att sortera, ställ undan och spara, rätt var det är kommer du på att just det du ställde på hyllan i garaget nyss, nu passar perfekt till din nya idé. Jag tycker att man ska lita på sin känsla och vad man tycker är fint, inredning är högst personligt och ditt hem ska spegla din personlighet. Man behöver inte vara ett proffs för att våga ge sig på att ta hand om en trädgård, kör bara på och se vad det blir. När vi började fnula på att inreda vår takterrass där det då var förvaring av ett gäng gamla paraboler behövde jag snabbt fixa ett tills-vidare-bord så jag tog trädgårdstunnan och hittade en gammal rund glasskiva i garaget och la den uppepå. garage, och det hade Nu har Peppe gjutit en betongskiva som vi lagt på en ursnygg stor urna från trädgårdsbutiken runt hörnet, helt perfekt. Det bästa med att fixa själv är att man kan göra saker helt måttanpassat, och helt efter egen idé, det som passar hos mig passar kanske inte hos dig.

Jag älskar också att jobba med belysning, det är lika viktigt både inomhus och utomhus när man har en trädgård. Det är stor mysfaktor med en upplyst trädgård året runt, Solceller och batteriljus är toppen att jobba med menar Susanne som klätt in hela trädgården i vacker kvällsbelysning. Den kan ju alltid vara tänd och ingen fundering kring elförbrukning behövs. När trädgården börjar tändas på kvällen ger den en känsla av lugn och ro och det känns så ombonat och mysigt. – Här i Spanien har vi funnit lugnet, det känns i hela kroppen att här ska vi leva.

I januari varje år åker jag till Stockholm på halvårskontroll på sjukhuset, passar på att jobba och träffa mina vänner som jag saknar så mycket när jag är här. Just nu varvar vi livet med att bo här på vintern, och på försommaren njuter vi i Sverige igen och sommaren tillbringar vi i vårt lilla hus på en ö-klippa i skärgården innan det blir dags att bege oss in till stan igen. Sen jobbar vi på ett tag i Stockholm och förbereder oss för vår avresa till vårt älskade Casa Bel Air i östra Marbella. Vi känner oss priviligierade och tacksamma för varje dag och vi är så glada att vi tog steget, och vågade leva vår dröm.

PS 3/9- 22 passade vi på att gifta oss efter 31 år som förlovade. I närvaro av präst och två vittnen, vår son Lukas och hans Gudmor Pernilla. För att fira livet och kärleken, så himla härligt.