Åsa Pettersson: 40 år på Solkusten

av | jul 31, 2023 | Hem & bostad, Nyheter, Reportage

Flyttlasset gick till Solkusten och Benalmádena redan 1982 för Åsa Pettersson.

Föräldrarna hade köpt ett radhus i Torremuelle fyra år tidigare. 23-åriga Åsa ville till Spanien i 6-12 månader innan hon skulle börja jobba inom familjeföretaget var det tänkt. Efter några månader blev hon erbjuden första jobbet hos mäklarprofilen Claes ”Kiko” René.

 

40 år, mestadels inom mäklarbranschen på Costa del Sol. Det måste finnas många anekdoter att berätta. Har du inte funderat på att skriva en bok?

– Jag har fått förfrågan tidigare. Det finns material.

Jag träffar Åsa Pettersson på kontoret på Plaza San Rafael i Fuengirola. Det är en junidag, och det regnar. Det tillhör ovanligheterna så fotograferingen tar vi vid ett annat tillfälle. När solen skiner. Det är ju viktigt att visa upp rätt bild av Solkusten, är vi båda överens om…

1983 fick Åsa Pettersson ett jobberbjudande som ̈after-sale-service ̈ av Claes ”Kiko” René som började jobba som mäklare i Benalmádena i januari 1969.

– Det var praktiska saker vi hjälpte kunder med innan och efter köpet. Som att ordna el- eller vattenkontrakt. Det gick lite långsammare på den tiden. Vi hade inte mobiler, och att få fast telefon tog ett par år. Det blev mycket körande mellan de olika instanserna och fastigheterna för att få allt ordnat med el, vatten etc.

 

Allt fick ta sin tid. Åsa minns framför allt om de hade stängt av elektriciteten för någon i området Torremolinos-Benalmádena. Då fick Åsa ta sig upp till Benalmádena Pueblo, hon knackade på en dörr till ett hus varpå en myndighetsperson öppnade. I rummet fanns ett bord och en stol. Ur en låda plockades kortet upp som visade vem som ägde elmätaren till bostaden. När elräkningen var betald åkte en tjänsteman ut och kopplade på elen igen.

Vad har varit roligaste under dessa 40 år?

– Mötet med alla människor som kommit och gått. Och framför allt kunder som har köpt och i sin tur träffa barnen som vuxit upp, som ska ärva, sälja vidare eller köpa eget. Det finns en bit av alla kunder i mitt minne och det är trevligt att blicka tillbaka på.

Du har i en tidigare intervju i Svenska Magasinet sagt att ”en nöjd kund rekommenderar oss till en ny kund och det är den bästa reklam vi kan få”.

– Det är viktigt inte minst när det kommer svåra tider som lågkonjunkturer. Då är det bra att ha fasta kunder som är nöjda. Det sprider ringar på vattnet.

Åsa nämner också utvecklingen på kusten som en av de roligaste sakerna att se tillbaka på. Inte minst kvinnornas intåg på arbetsmarknaden.

– Även på 1980-talet hände det att unga kvinnor hade ett ”förkläde” med sig när de var på diskotek. Det vill säga en familjemedlem eller anhörig som höll koll på dem. Och man dansade bara inom gruppen.

– Nu har Spanien kvinnliga domare, advokater, politiker, ja, kvinnorna finns med överallt. Situationen bland unga kvinnor är den största förändringen av det jag har upplevt i Spanien.

– När jag kom hit på 1980-talet tyckte jag Spanien var långt efter Sverige. Nu har Spanien kommit ikapp och det har gått fort.

Hur var det för dig som kom hit som blond 20-årig svenska med jobb i mäklarbranschen?

– Det hände att man fick lite frågande blickar. Men vi vände oss i första hand till nordiska klienter och britter och de var mer vana. Den stora utmaningen var att snabbt lära mej spanska, engelska var inte så gångbart när jag skulle ut på byggen och gå igenom bostäderna innan ägaren kom ner och tog över tex.

Åsa Pettersson med kontor på Plaza San Rafael i Fuengirola.

Skräddarfamilj

Åsa Pettersson växte upp i Lindesberg i Västmanland i en familj som var inom klädbranschen. Det började med hennes farfars far som var skräddare och hade butiken AJ Pettersson. Sedermera blev det färdiga kläder och även Åsas mamma öppnade en butik som sålde damkläder.

Livet i Lindesberg inom klädbranschen lockade inte?

– Jo absolut, men jag tog beslutet att stanna i Spanien och det ångrar jag inte. Mamma och pappa sålde ut verksamheten och gick i pension. De började då tillbringa vintrarna här på kusten och trivdes jättebra.

Gulfkriget

1990 kom hela fastighetsbranschen på Solkusten att tvärbromsa. Saddam Hussein invaderade Kuwait 1990. Militärplanen flög över kusten samtidigt som mäklarna monterade ner skyltar och bommade igen. Det var en tuff tid, minns Åsa.

Under ett par år jobbade hon som föreståndare i en boutique i Centro Idea vid Mijas vägen. Butiken sålde exklusiva tyska och italienska kläder.

Men det skulle vända.

Efter några mörksvarta år började fastighetsbranschen att röra på sig. Åsa Pettersson återvände till den bransch där hon tidigare hade varit. Kiko Rene och Åsa sålde utlänningars fastigheter för starkt reducerade priser till mestadels spanjorer.

1996 startade hon eget mäkleri i Benalmádena först med kontoret på fickan, därefter ett litet kontor med sekreterare.

– Det var inte så många tjejer som hade eget då. Men jag vände mig tidigt till svenskar och eftersom britter vet om att vi svenskar pratar engelska så blev det även en hel del brittiska kunder. Åsa har GIPE-titeln som mäklare.

– Sedan dess har företaget växt med anställda, Lisa och Chelo, som sköter den dagliga verksamheten. Vi är ett fantastiskt team.

Första riktiga kontoret öppnade hon 2001 på Avenida Los Boliches och sedan hösten 2010 sitter de i ljusa och fräscha lokaler vid Plaza Pedro Cuevas (tidigare Plaza San Rafael) i Los Boliches.

1996 startade hon egen mäklarfirma

– Visst bromsade marknaden med finanskrisen 2007 men förutom den och pandemin har det var en fantastisk utveckling. Framför allt att marknaden har föryngrats.

– Om det tidigare var mestadels pensionärer som köpte, är det idag allt fler yngre och barnfamiljer som köper. Vissa flyttar hit och jobbar, på plats eller på distans, andra har det som semesterbostad eller hyr ut tills de själva kan nyttja den mer.

Vad gör Åsa Pettersson när hon inte säljer bostäder?

– Jag började spela golf tidigt när jag kom hit. Redan när mina föräldrar köpte radhus i Torremuelle började jag med golf 1979. Även om jag kanske inte alltid prioriterat golfen och det kan gå en längre tid mellan varje runda så händer det att det blir en sväng till Santana golfbana. Jag har handicap 24 just nu, men jag ska ner!

– Tidigare blev det ibland en tur till Sierra Nevada på vintern. Tänk att vi kan stå på skidor i en jättefin anläggning bara två timmar från Fuengirola.

Vad är ditt utflyktstips?

– Benalmádena Pueblo tycker jag är en riktigt mysigt. Det ligger nära, och det är bara trevligt att vandra runt i byn. Det finns bra restauranger och det är en skön avslappnad stämning.

– Eller så får det bli Atlantkusten med Tarifa eller Zahara de los Atunes som är trevliga ställen precis vid havet. Framför allt får man inte missa Málaga stad som har blivit så fint.

– Jag gillar också att ta bilen en halvtimme inåt landet och stanna på en Venta och äta en riktigt spansk söndagslunch. Eller varför inte en tapaskväll på La Plaza de los Chinorros i Fuengirola.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson