Vi närmar oss den tid på året då helgdagar och stora händelser står på rad. Som yrkesarbetande i Spanien vet man varken ut eller in vilken dag som betyder ledigt kontra arbete. Svenska Magasinet reder ut begreppen och berättar om vad som är vad och ger er bakgrunden Av Ola Josefsson

Vi konstaterar att redan i november inriktas mycket på julfirandet. Även i Málagaprovinsen. Provinshuvudstaden smyckas, något sparkrav på energiförbrukningen är inte aktuellt för tillfället då hundratusentals lampor pryder gator och torg.
En sväng till Málaga i slutet på november under julskyltningen kan vara stämningsfullt för vem som helst.

Obefläckade Avlelsen
Den 8 december firas La Inmaculada Concepción, den Obefläckade Avlelsen, över hela Spanien men framför allt i Sevilla. Mycket känd en den grupp av barn som i 1500-talskläder utför en enkel och rytmisk dans till musik och körsång i katedralen.
Bara två dagar tidigare, den 6 december, firar Spanien sin Dia de la Constitución Española, den dag då den spanska konstitutionen skrevs. Det är alltså en nationell helgdag, ingen religiös helgdag.

”Den fete”
Den 22 december sitter så gott som varje spanjor framför tv-apparater och radioapparater. Det är dragning i världens största lotteri, El Gordo, ”den fete”, en spansk jultradition från 1771.
El Gordo är ett jippo i megaformat med över 1,6 miljarder euros i segerpremier.
Under hösten har tiotusentals El Gordo-lotter sålts över hela Spanien. Det spanska lotteriet saknar motstycke. Veckorna före dragningen kokar intresset och spekulationerna är i full gång.
Sedan kung Carlos III instiftade El Gordo-lotteriet 1771 har intresset bara ökat och ökat. Vid dragningen är det 32 elever vid San Ildefenso-skolan i Madrid som sjunger fram de vinnande numren.

24 december
Julafton, La Nochebuena, är en utpräglad familjehögtid som kretsar kring det julbord som finns i många hem.
En tradition som är på utdöende är de barn som vandrar omkring och sjunger julsånger mot betalning i form av godis. En del spanska familjer går till midnattsmässan, Misa del Gallo. Enligt traditionen var det en tupp som först bevittnade Jesu födelse och trumpetade ut nyheten till världen.

28 december
Den här dagen handlar det om ytterligheter i Spanien. Detta är motsvarigheten till 1 april i Sverige då tidningar och radio publicerar skämtsamma nyheter.
Skulle du upptäcka att stadskärnorna är fyllda av tvålskum denna dag – ja, du läste rätt – tvålskum – så är det helt naturligt. Det ingår i firandet av denna dag. Tvålskummet går att köpa på flaska och barnen bara älskar att ”dränka” allt i tvålskum…
Dia de los Inocentes i Spanien är Menlösa barns dag i Sverige och är till minne av kung Herodes mördande av gossebarnen som vi känner till från bibeln.

31 december
Nyårsafton är en ganska ung tradition i Spanien, ungefär hundra år gammal. Familj och vänner samlas först i hemmen för att senare fortsätta på gator och torg. Aldrig någon gång under året är det så packat på barer och restauranger som denna afton.
För att inte snacka om torgen när klockan slår midnatt. Då äter miljontals festklädda spanjorer och andra lyckodruvor, en druva per slag gäller om året som kommer ska bli riktigt lyckat. Hela nyårsfirande handlar om fest, skratt och glädje.
Det är druvodlarna som har ett finger med i spelet varför denna tradition kom till. 1909 var druvodlarna desperata och uppfann en rit för att bli av med sina lager. Riten blev tradition som lever och frodas varje nyårsafton.

6 januari
Här i Spanien är det traditionella julfirandet förlagt till den 6 januari och till Los Reyes Magos (tre kungarna) som delar ut gåvor även om allt fler spanska familjer övergår till den 24 december (Nochebuena) och jultomten som heter Papa Noel på spanska.
Los Reyes Magos skulle enligt den svenska traditionen röra sig om tre vise män. Enligt bibeln var dessa tre kungar österländska astrologer eller stjärntydare.
Enligt traditionen har kungarna spioner med fullständig kontroll på om barnen varit snälla eller stygga.

Vänta?
De spanska barnen vill knappast vänta på sin julklappar till den 6 januari då barn från andra nationaliteter på kusten får sina julklappar den 24 december.
Los Reyes Magos har plötsligt fått konkurrens från Papa Noel i vem av de två som ska få spela huvudrollen. På kvällen den femte januari ställer barnen ut ett par skor på ett synligt ställe och när de stiger upp på morgonen den 6 januari ligger det presenter där. Som motgåva har barnen ställt fram hö och vatten till de tre kungarna Melchor, Gaspar och Baltasars kameler.
På Trettondagsafton är det parad – Cabalgata de los Reyes – i så gott som samtliga spanska kommuner. Och det stora godisregnet väntar.