DET HAR VÄL KNAPPAST UNDGÅTT NÅGON att även Spanien har inlett vaccinering mot Covid-19, även om rapporterna säger att det är en långsam process. Om man tillhör dem som har följt med i medias bevakning, under månaderna som har gått, har man säkert också lyssnat på experter kopplade till virologi och epidemologi – om flockimmunitet och vaccinering. Tillgång till information och kunskap förenat med förespråkare liksom kritiker är viktigt för att bilda sig en egen uppfattning. Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

Med risk för att göra någon upprörd eller besviken, rent av förbannad, så tillhör jag per – sonligen skaran av skeptiker – i synnerhet med snabbframställda vaccin. Med den spanska hälsovårdsministerns senaste utspel verkar det emellertid som om den skeptisismen får läggas på hyllan eller grävas ned då vaccinering lär bli obligatoriskt, även om man talar i förtäckta termer och säger att man annars hamnar på ”Den svarta listan”.

I slutet av december rapporterade vi följande:

”Alla som vägrar att låta sig vaccineras mot covid-19 hamnar på svarta listan i Spanien. Det är frivilligt men Spanien har beslutat sig för att de som vägrar ska registreras. Det säger landets hälsovårdsminister Salvador Illa.

Som Svenska Magasinet berättade den 23 december kan vi komma att se nya regler när flygbolag inför krav på vaccination, alpländer kräver vaccin för att åka skidor och länder som USA och Asien kanske kräver vaccinintyg.

Redan förra månaden meddelade det australiensiska flygbolaget Qantas att bara passage – rare som kan bevisa att de är vaccinerade ska få flyga med dm på internationella resor, till att börja med, uppger Svenska Dagbladet.”

Om du vill läsa nyheten i sin helhet hittar du den, KLICKA HÄR