67.1 MILJONER TURISTER har så här långt besökt Spanien i år. Och som alltid står aldrig turistbranschen stilla, trots att stora aktörer som Thomas Cooks har gått i graven. Flygbolaget Air Europa köpts upp av en av de största spelarna i flygbranschen, IAG. Företaget äger bland annat British Airways, Iberia och Vueling och köper det spanska flygbolaget Air Europa för 1 miljard euro. Av Anders Rosell, chefredaktör och formgivare

Air Europa har länge varit en av Iberias största konkurrenter och opererar både inrikes och internationellt i Europa, Sydamerika, USA, Karibien och Nordafrika. Köpet innebär att IAG ökar sin marknadsandel på den latinamerikanska marknaden från 19 till 26 procent.

Vår reporter Jonny Erixon rapporterar på vår hemsida från månadens början var i Spanien turisterna väljer att ta sig för att bland annat vila, sola och spendera:

Under årets första nio månader besökte 67,1 miljoner turister Spanien. Allt enligt de preliminära uppgifterna från ”Encuesta de Movimientos Turísticos en Frontera (Frontur)” som har sammanställts av den spanska statistikmyndigheten INE.

Ser man till vad turisterna har spenderat så bli ökningen ännu större, de har under perioden spenderat 73.830 miljoner euro och det är en ökning med +3 procent.

Från januari till september var som vanligt turister från Storbritannien den ledande gruppen, därifrån kom det 14,8 miljoner turister. Som nummer två placerade sig Frankrike med 9,1 miljoner turister och tredjeplatsen belades av Tyskland med 9 miljoner besökare.

Katalonien är huvuddestinationen för de flesta utländska turisterna, dit anlände 15,6 miljoner besökare. Som nummer två placerar sig Balearerna med 12,1 miljoner besökare. Andalusien hamnar på en tredjeplats med 9,7 miljoner turister vilket är en ökning med hela +3,4%.