”SOLKUSTEN HAR EN STOR POTENTIAL att komma ur krisen starkare. Det var huvudbudskapet i samband med videokonferensen Turism och Covid som dagstidningen Diario SUR arrangerade i början av månaden. Turism spelar en huvudroll i den spanska återhämtningen och att arbetstillfällen skapas. Av Anders Rosell, formgivare och chefredaktör

I provinsen Málaga och Costa del Sol är det 117.000 familjer och 13.000 företag som lever av turism. En sektor som genererar 15 procent av BNP.

Storbritanniens ambassadör i Spanien, Tim Hommings, sa under sitt inlägg att ”Spanien kommer i fortsättningen att vara ett eftertraktat resmål som kommer att dra brittiska resenärer”.

Turistsektorn, landets centralregering och regionregeringen Junta de Andalucía betonar turism som ekonomisk motor. Coronakrisen har å andra sidan orsakat en svår situation för turistsektorn. Och det är oroande i dagsläget.

Enligt FN:s Världsturistorganisation UNWTO:s Antonio Butler, som talade vid videokonferensen kommer Spanien att fortsätta vara världsledande inom turism. Organisationen har sitt säte i Madrid sedan 45 år tillbaka.” Detta rapporterade min kollega Ola Josefsson på vår hemsida efter Diaro SURs videokonferens.

Det är förstås många (läs alla!) som är oroade inte bara vad gäller turism utan andra faktorer, men samtidigt betryggande att det pågår arbete på alla fronter för att hitta till en återhämtning även om vi drabbas av bakslag i beslutsfattandet. Kampen fortsätter ett tag till.