DET ÄR LÄTT ATT TA DEN SPANSKA VÄRMEN FÖR GIVET även vintertid, i synnerhet då den oavsett alltid är bättre än den svenska, åtminstone här på sydligare breddgrader. Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

Snö har man förstås haft i norra Spanien som vanligt. Men den här vintern tycks ha varit ovanligt kall, stormig och nyckfull. Det känns som om detta faktiskt är den kallaste vintern på länge. När man säger det till avundsjuka svenskar hemma i snö- drivorna så framstår man förstås som en ”gnällspik” och ska vara tyst med att ens yppa något alls om vädret. Allting är ju relativt och har man väl flyttat till och vant sig vid värme så sjunker ju även temperaturerna här hos oss. Något som gemene svensk inte riktigt förstår.

För första året har den öppna spisen gått varm hemma hos oss för att hålla kylan borta och elräkningarna nere. Spanska hus har en unik förmåga att kunna anpassa sig till klimatet får man ju konstatera – varma på sommaren och som ett kylskåp under kallare förhållanden. Undrar hur man egentligen har tänkt på den här punkten – förmodligen inte alls? Isolering respektive ventilation glömde man liksom bort.

Stormat har det också gjort den här vintern. Jag slås fortfarande av att det spelar inte så stor roll var man bor, ovädrets makter har alltid en destruktiv effekt. Vindarna här nere går inte av för hackor och luggar naturen så hårtussarna ryker. Den här vintern har förstörelsen i trädgården varit omfattande och såväl buskar, träd som utemöbler har fått sätta livet till. Sedan påsk verkar dock trenden ha vänt och det börjar kännas i benen att de blivit redo för att bli utsläppta i shorts. Värmen är här och nu är inte sommaren långt borta. Den fantastiska spanska sommaren är så välkommen hem till mig!