VÄDERFENOMEN SOM SKAPAR KÄNSLOR är något jag funderat över den senaste veckan. Vad tycker jag om dem? Tja, hur fascinerande de än kan vara, stundtals även väldigt vackra, så är kontentan; jag tycker inte om dem!

Båda väderfenomenen är årligt förekommande och medan snö var en del av vardagen vintertid hemma i Sverige så har det röda regnet från Nordafrika aldrig varit så intensivt och tjockt som i år och under min tid i Spanien.

Varje år då Calima, som det så fint heter, sveper in återföljs det av några intensiva dagar att tvätta bort lerregnet som klistat sig fast på allt i sin väg. Det räcker sällan att högtryckstvätta plattor, fasadväggar, balustrader – de måste omsorgsfullt skrubbas med diskmedel för att tas bort. Golvet runt poolen måste moppas rent som ett golv inomhus.

Synen av den roströda himlen kändes närmast surrealistisk när dammet blåste in. När man tittade ut genom fönstret inifrån var det som att betrakta fenomenet genom rödbruna tonade solglasögon. Det där var ju faktiskt rätt läckert, tyckte jag initialt – overkligt! Där tog emellertid fascinationen slut. Morgonen efter såg vår fastighet ut som ett bombnedslag. Alla vita partier var smutsigt röda, regnpölarna var inte pölar utan lervälling. Med fyra hundar i huset var varje fotspår ett rött avtramp inomhus. Och våra stackars välnärda japanska koifiskar simmade i ett gyttjebad och var inte ens synliga under ytan. Poolen var så illa däran att den fick tömmas. Det är rätt många liter vatten.

Annons

Under tiden i Sverige var snö en välsignelse varje år när den kom för att lysa upp det svenska mörkret, men det dröjde inte länge förrän den lyckokänslan avtog. Skotta, skotta och skotta mera. Kallt och mycket kläder på. Frusna vattenledningar och översvämningar när det senare blev mildväder – ni vet då snövallarna sakta smälter bort, allt blir blött och den vita snön är mer svartgrå än just vit. Längtan efter vår och värme gör nästan ont.

Så vad föredrar jag om man nu ska göra en jämförelse? Tja, som sagt, jag gillar egentligen inte något av dem, men i det här fallet vinner nog rött regn, trots allt! Istället för en snöslunga som heter duga får man väl investera i en hyperhögtryckstvätt, tror jag. Dessutom hjälper det att veta att efter regn kommer alltid sol, hemma hos oss på Solkusten.