NÄR SPANIEN I SLUTET AV ÅRET ÅTER IGEN INFÖRDE krav att bära munskydd utomhus kunde man på sociala media läsa många upprörda röster om just detta, i synnerhet från svenskar med avsikt att fira helgerna här. En del uttryckte sitt missnöje om den återinförda restriktionen och att det vore bättre att stanna hemma än att tvingas bära mask. Hur orkar man ens bry sig om något så trivialt, var min tanke när jag skrollade igenom allt detta gnällande, när här finns så många andra fördelar så här års. Även vintertid flödar D-vitaminerna här i solen – en behövlig boost för immunförsvaret och vintervita svenskar! Av Anders Rosell, chfredaktör & formgivare

Där jag bor, ute på vischan, har folk haft munskydd på utomhus oavsett om det är en restriktion eller inte. En och annan har setts gå utan, men de flesta har haft mask på sig som vanligt. På somliga har det hängt nere på hakan och så fort folkmassorna blivit tätare har det trätts över munnen. Spanjoren generellt har igenom hela pandemin – och i mina ögon – varit ett föredöme när det gäller att visa respekt gentemot sina medmänniskor genom att just bära mask, inget gnäll där inte. För det är väl just det det handlar om, att visa respekt, och att undvika föra en eventuell smitta vidare. Eller att sakta ner den, om man nu ska ha ett vetenskapligt perspektiv. Världens experter är dock oense på den här punkten också.

Redan som barn lärde jag mig att orsaken till att turistande asiaster ofta bar mask ute bland folk var inte rädslan för att bli smittade av andra i första hand, utan att de faktiskt var förkylda och med respekt för andra, inte ville föra just den smittan vidare.

Måste erkänna att det enda som får mig att inte bära munskydd är minnet, att komma ihåg att ta masken från hängaren i bilen när jag vistas ute bland folk. I vår bil hänger numera alla masker runt växelspaken. Hur man kan missa att inte se dem, eller sätta på sig masken, är en annan fråga man borde ställa sig själv! Jag blir lika sur på mig själv varje gång jag måste återvända till bilen för att hämta masken jag glömt ta på mig. Att det ska vara så svårt? Och egentligen, vad är problemet – det är ju bara en vanesak, precis som att bära mössa när så krävs. Med mitt kala huvud kommer snabbt en förkylningen om inte skalpen täcks i händelse av kyligt väder. Skärpning Rosell!