TILLHÖR DU DEM SOM VARJE ÅR GER ETT NYÅRSLÖFTE? Det här blir året då du ska sluta röka, dricka mindre vin, äta sundare, gå på gym, besöka mamma oftare på hemmet eller lära dig prata spanska på riktigt? Av Anders Rosell, chefredaktör och formgivare

Jag tillhör dem som väldigt sällan ger mig in i några nyårslöften – och har jag gjort det är risken överhängande att jag har glömt bort dem innan de ens har blivit realiserade. I år lovad både sambon och jag att NU är det faktiskt hög tid att ta itu med spanskan på allvar. Att mer organiserat lära sig språket i landet där man är bosatt. Hittills har det dock gått riktigt bra och Googleöversättningarna har funkat förvånansvärt klanderfritt även om en och annan spanjor sneglat lite misstänksamt på den utprintade lappen som stuckits under deras näsa.

Måste dock rent allmänt erkänna att jag nog blivit lite omvänt rasistisk (om man nu kan säga så?) och tycker det faktiskt är skrämmande att spanjorerna inte talar mer och bättre engelska än vad de faktiskt gör med anledning av den koloni av engelsktalande som både kort- och långsiktigt är bosatta här. Och hur många arbetstillfällen den inhemska befolkningen därmed går miste om. Dessutom kan man ju även tycka att banker och myndigheter med flera borde besitta kompetens att de kan konversera på engelska om så kräver. Det känns både primitivt och underutvecklat att det är en sådan bristvara och något man på allvar behöver ta tag i, då Spanien i många andra avseende känns som ett progressivt land.

Att lära sig språket där man bor är förstås också en fråga om respekt, men det svider att erkänna för sig själv att ännu ett år har gjort en äldre. Grammatik är en sak, men det blir allt svårare att få glosorna att fastna där uppe i huvudkontoret.