LIVET SOM HUSÄGARE I SPANIEN har många sidor och nyligen har vi fått erfara ännu en. Nya grannar från Nordeuropa flyttade in förra året och äger delar av marken runt omkring oss. Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

De är också hund- och hästägare. Det är samma infart till båda husen, även om vårt var byggt tidigare och alltid haft samma infart. Båda husen har dessutom godkända AFO, en slag husdeklaration som gör varje vinkel och vrå laglig av ditt hus och marken det står på. Bortsett från att de nya grannarna renoverat i närmare 8 månaders tid, med tung trafik som passerat dagligen, en lösspringade, okontrollerad Schäferhund som varit på besök och utanför stängslet attackerat våra hundar, har relationen fått sig några törnar redan.

En dag och i förbifarten deklarerade dessutom mannen i huset brevid att de har för avsikt att stänga av infartsvägen till vårt hus och tyckte att vi kan använda infarten på bottenavsatsen till vår fastighet, som har 5 nivåer då det ligger på en bergshylla. Samtidigt informerade han att de har för avsikt att inhägna all deras mark eftersom där ska gå 4 dressyrhästar. Relationen tog ett skutt igen, dock inte i rätt riktning.

Efter det att husrenoveringen äntligen var färdig och trafiken utanför mattats av, fick vi ytterligare ett besked från vår märkliga granne. En vacker sommardag, återigen i förbifarten, informerade han att de hade för avsikt att bygga en ny väg, direkt utanför vårt hus som en ny infart med direkt anslutning till en huvudväg. Utmärkt, tyckte han.

Kontakter togs med vår advokat som snabbt informerade oss om att det finns faktiskt lagar och regler även i Spanien och att man som husägare behöver begära tillstånd, både för att göra ändringar i en redan AFO-godkänd fastighet, men också för att sätta upp ett staket. Eller att göra en ny väg. När vi påtalade detta lugnt och sansat för grannen, frågade han om vi hotade honom och att några tillstånd inte alls var nödvändiga. Så hade han blivit upplyst.

Vägarbetet inleddes utan förvarning varvid fler grannar än vi reagerade. Vår nya granne blev snabbt rapporterad till kommunen och därmed polisanmäld eftersom inget tillstånd fanns. Vägen som dragits upp ska nu återställas med tillhörande böter.

Man får ha all förståelse för hur spanjorerna måste känna det när vi utlänningar bosätter oss här. Många tycks tro att här är vilda västern och att djungellagen är det som härskar. Grannsämja, hänsyn och respekt hör ihop – för alla parter.