Regeringskansliet i Sverige har gett alla som kommer till Costa del Sol lite glada nyheter vad väller streamingtjänster för både tv-program och film. Av Anders Rosell, chefredaktör och formgivare

”I dag går det inte fullt ut att använda streamningstjänster utomlands, men lagom till påsklovet började nya regler att gälla som gör att du kan streama film, sport och musik när du reser inom EU.

Via streamningstjänster som man abonnerar på kan man nu titta och lyssna på samma saker i övriga EU-länder som i Sverige. Många har ofta upplevt att de inte kan nå sina streamningstjänster för till exempel sport, film och tv-program när de är utomlands. Det här beror främst på att de som erbjuder tjänsterna bara har haft rätt att ge tillgång till materialet i det land där konsumenterna har avtalat om tjänsten. Inom EU har man därför kommit överens om regler som ger konsumenterna möjlighet att använda sina tjänster när de är på semester, affärsresa eller annars tillfälligt vistas någon annanstans i EU än i sitt hemland.

Den nya möjligheten omfattar lagliga tjänster som konsumenter köpt eller abonnerar på mot betalning och som de kan nå även utanför hemmet, till exempel via surfplatta eller mobiltelefon. Under vissa förutsättningar omfattas även tjänster som erbjuds utan betalning.

Annons

Om man har ett abonnemang som tillåter roaming kan man i dag surfa utan tilläggsavgifter för roaming inom EU. Det betyder att det i normalfallet kostar lika mycket att använda internet under sin resa som det gör hemma i Sverige. Det finns dock begränsningar och undantag, som gör att tilläggsavgifter ibland kan tillkomma.”