TJA, HUR SKULLE VI KLARA OSS UTAN INTERNET? Utbyggnaden fortsätter och telecomföretaget Telefonica bekräftar att samtliga kommuner kommer att ha fiberoptik till 2025. Den kris som vi upplever inom hälsa, ekonomi och arbete hade utan tvekan varit ännu tuffare om vi inte hade haft tillgång till denna teknik, som numera upplevs som en livsnödvändighet. Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

I början av februari publicerade vi nyheten om Telefonicas planerade utbyggnad av nätet:

”Under fjolåret installerades den nya fiberoptiska tekniken i 14 kommuner. 1,1 miljarder euro investerades i att bygga ut ett helt nytt nätverk som ska stärka strukturen och modernisera arbetssätt och underlättar den dagliga verksamheten för näringslivet. Satsningen ska vara ett led i att återaktivera ekonomin och bidra till en mer hållbara ekonomiska modell.

Parallellt med installationen av fiberoptik erbjuds både 4G och 5G. 98 procent av invånarna har 4G-täckning och mer än 80 procent har tillgång till 5G.

Annons

25 kommuner har 5G: Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Antequera, Benalmádena, Campillos, Cártama, Casares, Coín, Colmenar, Cómpeta, Estepona, Fuengirola, Málaga, Manilva, Marbella , Mijas, Nerja, Periana, Pizarra, Rincón de la Victoria, Ronda, Torrox, Vélez-Málaga och Torremolinos.

Och arbetet fortsätter. Utbyggnaden av 5G åtföljas av en gradvis nedstängning av andra och tredje generationens nätverk. 100 procent av kopparnätverket ersatts av fiber före 2025 då 3G-nätet stängs.”

Och man kan väl än en gång konstatera att det enda som är konstant här i världen är just förändring…!