OM JAG FICK ÖNSKA NÅGONTING så vore det att man här i Spanien fasade ut sin erbarmligt dåliga administration. Till viss del har vi ju sett publikt hur den kan fungera även på regeringsnivå med alla förbryllande beslut under pandemin. Av Anders Rosell, formgivare och chefredaktör

En hit och en dit och ingen vet vad som gäller. Personligen har vi fått erfara den ännu en gång, återigen som husägare bosatt i en liten kommun här på landet. Kommunen vi tillhör har inte mer än cirka trettiotusen invånare, men i allafall.

Innan Covid slog till, lades nya rör och ledningar till vattenförsörjningen för 8 hus där vi ingår. Det var förstås inte gratis utan vi fick så snällt vara med och finansiera det hela. Inte heller ovanligt, när man bor så här på landet, har en av våra grannar varit ansvarig för vattenförsörjningen och varit den som drivit in avgifterna varje månad – inga postavier här inte. Nu ska dock denna rutin ändras och det är kommunen som ska ha koll på läget och sköta hela den administrativa biten.

Efter åtta år i samma hus, med samma vatten, får vi helt plötsligt veta att vi ska betala ytterligare 800 Euro eftersom det har visat sig att den tidigare ägaren av vårt hus aldrig betalade någon anslutningsavgift. ÅTTA ÅR OCH INGEN HAR SAGT ETT DUGG!? Man kan faktiskt inte annat än fundera hur detta ens är möjigt, eller har man nu bläddrat i sina högar av papper och kommit fram till att någon anslutningsavgift aldrig betalades – trots att en betalningsundersökning gjordes när vårt hus köptes?

Det intressanta i sammanhanget är också att vi i anslutning till att vi ansökte om AFO för vårt hus (en slags certifiering om att huset är lagligt) fick veta att vi tillhör en vattensamfällighet som under alla år har varit olaglig.

Undrar vad som händer härnäst?